Nieuws

Foto­cam­pag­ne vraagt meer ver­draag­zaam­heid voor lang­du­rig zie­ke mensen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de dag van de Verdraagzaamheid vraagt zorgorganisatie Samana om stil te staan bij de vele mensen die chronisch en vaak onzichtbaar langdurig ziek zijn. Duizenden mensen zijn lang afwezig op het werk en kampen met chronische aandoeningen. Daarbovenop botsen ze te vaak op vooroordelen die ze dagdagelijks horen.

Vanaf vandaag hangen overal in Vlaanderen portretten van mensen die vaak al heel lang kampen met ziekte. Via de campagne pleit Samana vooral om voorzichtiger te zijn met vooroordelen.

“Je voelt je al kwetsbaar als je ziek bent. Als je dan nog telkens opnieuw mentaal moet opboksen tegen die vooroordelen zoals “je ziet er goed uit, kan je niet stilaan werken?” , maken het heel erg lastig”, vertelt Lien Standaert van Samana.

“Zieke mensen zijn ook waardevol”

Elke bijvoorbeeld is al een hele poos aan het herstellen van een burn-out. Niet alle chronische ziektes zijn goed zichtbaar. Ook zij wil nu met het fotoproject tonen hoeveel waarde mensen die door de knieën gaan toch nog hebben.

“Het gaat niet altijd om alles achter je te laten. Dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft een impact op je hele systeem.”

Elke Degrieck, deelnemer campagne Samana

Samana overkoepelt 25.000 vrijwilligers die zich bekommeren om mensen die ziek zijn. Het fotoproject breekt een lans voor meer verdraagzaamheid tegenover zieke mensen. Mensen die gezond zijn, staan te zelden stil bij hoe moeilijk ziekte kan zijn en hoe lang de gevolgen aanslepen.

404 BB RECHTS Dag Verdraagzaamheid
Stefaan Kerger
Celien Tanghe