Nieuws
 | update 

Onbe­ken­den gooi­en spring­tuig naar huis in Brug­se woon­wijk: Dit doet den­ken aan Ant­werp­se toestanden”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Sint-Pieters-Brugge is er afgelopen nacht een explosie geweest aan een woning in de Blauwe Poort, een sociale woonwijk in Brugge. Een huis en dat van de buren hebben daarbij schade opgelopen.

De Brugse deelgemeente Sint-Pieters werd rond 3 uur opgeschrikt door een explosie aan een voordeur in de Blauwe Poort. Verschillende getuigen meldden kort daarna op sociale media dat ze een luide knal hadden gehoord.

Een getuige vertelt aan onze redactie: “Deze nacht is een voorwerp, vermoedelijk een bom of granaat in de ruit gegooid bij een huis op de wijk Blauwe Poort in Brugge. De ruiten van twee huizen zijn daarbij weggeblazen.” De getroffen woning en de woning van de buren liepen schade op, maar er vielen geen gewonden.

DOVO kwam ter plaatse om de omstandigheden te onderzoeken. De Brugse afdeling van het parket West-Vlaanderen heeft ook een branddeskundige aangesteld. "De bewoner werd uiteraard verhoord. De zoektocht naar de daders loopt volop", zegt Fien Maddens van het parket.

Het is de eerste keer dat dit gebeurt in Brugge. Alle pistes worden onderzocht maar dit doet wel sterk denken aan de aanslagen in het drugsmilieu in Brussel en Antwerpen. "Het is niet uitgesloten, maar ik kan noch bevestigen, noch ontkennen dat dit druggerelateerd is. Wij vernemen ook uit verschillende bronnen dat de bewoner al zou veroordeeld zijn voor drugsfeiten", zegt burgemeester Dirk De fauw.

Vlaams Belang vraagt extra gemeenteraad

"De zware explosie doet denken aan Antwerpse toestanden", schrijft Vlaams Belang Brugge in een persbericht. "De explosie zou wellicht druggerelateerd zijn. De laatste tijd is er in Brugge steeds meer sprake van druggebruik maar vooral ook drughandel, niet alleen van soft drugs maar ook van zware drugs zoals cocaïne", zegt Stefaan Sintobin die al herhaaldelijk heeft gepleit voor een kordater beleid.

"Om duidelijkheid te krijgen over de feiten en de algemene problematiek rond drugshandel in Brugge eis ik een extra gemeenteraad om in alle sereniteit het debat te kunnen voeren."

N-VA: "Zijn geschokt"

N-VA Brugge is geschokt door de explosie, zegt de partij. "Dit soort geweld is niet normaal en kunnen we niet tolereren. Wij ijveren al jaren om van veiligheid en drugsbestrijding een prioriteit te maken in Brugge. Wat drugs betreft waarschuwden we bijvoorbeeld vorig jaar al voor Antwerpse toestanden en dringen we aan op nultolerantie, strenge handhaving en meer controles in het havengebied. Ook op het vlak van drugspreventie moeten we een versnelling hoger schakelen want we zien een stijgend druggebruik bij onze jongeren."

N-VA vraagt om een extra gemeenteraadscommissie, waar externe experts kunnen gehoord worden.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere