Nieuws

Euro­pees direc­teur van Wereld­ge­zond­heisor­ga­ni­sa­tie bij Mari­ën­ste­de Dadi­ze­le: Ben onder de indruk”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Hoog bezoek bij zorginstelling Mariënstede in Dadizele. Hans Kluge, de Europees directeur van de wereldgezondheidsorganisatie WHO bezocht er het Vlaamse project Zorgzame Buurt. In Mariënstede wonen mensen met een beperking die nauw samenwerken met vrijwilligers en mensen uit het dorp. Die verbondenheid zorgt al enkele jaren voor een unieke verbondenheid in Dadizele.

Het gebeurt niet elke dag dat iemand van de Wereldgezondheidsorganisatie een bezoek brengt. Hans Kluge is Europees directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en wil met eigen ogen zien hoe het project Zorgzame Buurt in Mariënstede in de praktijk werkt.

Er wonen 99 mensen met een beperking samen met medewerkers, vrijwilligers én leven ze tussen de inwoners van Dadizele. "We zoeken eigenlijk hoe we mensen met talent kunnen verbinden met mooie plekken in het dorp," zegt Lieven Detavernier van Mariënstede. 

"We zijn geëvolueerd van een instelling voor gehandicapten in 1985 naar anno 2024: een kleurrijk plekje van warmte en ontmoeting en dat is de hoofdopdracht."

"Wat je hier ziet, is wat ik noem de soft power van lokale en sociale zorgnetwerken. Dat is goed voor de gezondheid maar ook voor de levenskwaliteit."

Hans Kluge, Wereldgezondheidsorganisatie

Een opdracht die op de radar van de wereldgezondheidsorganisatie is gekomen en waarvoor er internationale interesse is. "Ik ben erg onder de indruk hier," zegt Hans Kluge, zelf een geboren Roeselarenaar.

Er zijn 132 Zorgzame Buurten in Vlaanderen. Die kwamen er na de coronaperiode omdat velen toen sociaal in een isolement kwamen. Het project is recent met een jaar verlengd. "Het zijn zo'n prachtige voorbeelden van hoe je muren sloopt en hoe je mensen met en zonder handicap laat samenleven en ook laat zien dat iedereen talenten heeft," zegt Kluge.

Jens Lemant
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse