Nieuws

Elk dorp moet zijn school­tje kun­nen hou­den”: cd&v komt met actieplan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams Parlementslid Loes Vandromme van CD&V uit Poperinge wil dat er in elk dorp en elke wijk een basisschool is én blijft. Ze komt met een plan zodat elk kind naar een school in de buurt kan, ongeacht het aantal leerlingen.

In één vijfde van alle West-Vlaamse basisscholen zaten er vorig schooljaar minder dan 100 leerlingen. Soms zijn er zelfs zo weinig leerlingen, dat scholen moeten sluiten. "We hebben één schooltje onder de honderd leerlingen, de school van Abele, De Kleine Prins met 86 leerlingen," getuigt algemeen directeur An Tillie van de scholengroep KBRP Poperinge. "We hebben ook twee basisscholen die flirten met de 100 en de rest is allemaal wat groter."

2020-01-21 00:00:00 - Schooltje in Damme is gered

In de scholengemeenschap van het katholieke basisonderwijs regio Poperinge is er voorlopig geen probleem. Het voortbestaan van de kleine schooltjes is niet in gevaar. De ondergrens ligt er op 50 leerlingen per school, anders is de werking niet meer haalbaar.

"Ooit hebben we die ondergrens moeten bepalen omdat we in dat geval aan 50 leerlingen zaten. Als je gebouwen moet renoveren is dat niet meer haalbaar met de middelen die je maar per leerling krijgt."

2021-09-06 00:00:00 - Wel leerkrachten, maar geen leerlingen meer. Schooltje Brielen sluit na 120 jaar de deuren.

West-Vlaanderen telt 712 vestigingen van basisscholen. In 152 daarvan zitten er minder dan 100 leerlingen. In 58 zelfs minder dan 50. Sommige scholen dreigen daarom te moeten sluiten omdat ze te weinig scholieren hebben of omdat de gebouwen niet meer voldoen aan de eisen.

Plan voor dorpsscholen

CD&V komt nu met een plan om de dorpsscholen zoals hier in Abele te behouden. "Infrastructuur, er voor zorgen dat die scholen inderdaad up-to-date zijn. Het plan voorziet genoeg middelen voor omkadering en werking," zegt Vlaams parlementslid Loes Vandromme. "Voor de rest voorziet het plan dat scholen ook kunnen samenwerken met wat buiten de muren van de school gebeurt. Op het vlak van kinderopvang bijvoorbeeld. Of sociale projecten opzetten met de buurt en het dorp, zodat de school het kruispunt is van het sociale contact in de dorpen."

Jens Lemant
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse