Nieuws

Eer­ste elek­tri­sche veer­boot op de IJzer gedoopt in Nieuwpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Nieuwpoort is de Vaar-Wel Raveel gedoopt, dat is de eerste elektrische veerboot op de IJzer. Hij is uitgerust met een elektrische motor, batterijen en zonnepanelen waardoor hij C02neutraal en muisstil kan varen. De boot is eigendom van VLOOT, een onderdeel van het Agentschap maritieme Dienstverlening en Kust. Hij kost 3,3 miljoen.

De Vaar-Wel Raveel is op traditionele wijze gedoopt. De veerboot is nu klaar om tientallen keren per dag een milieuvriendelijke oversteek te maken tussen de wandelpromenade langs de IJzermonding en het natuurdomein aan de overkant, een tocht van enkele minuten.

Burgemeester Geert Vanden Broucke: "Vroeger hadden we hier een dieselmotor en nu is dat elektrisch. Dat is fantastisch. Ik herinner mij, toen je vroeger de oversteek nam met de boot, dan gaf dat slechte geuren. Nu is dat geruisloos, reukloos. Dat is fantastisch voor het milieu."

50 passagiers aan boord

De boot is 18 meter lang en 6 meter breed. Er kunnen 50 passagiers mee aan boord. Het is een verbeterde versie van een andere elektrische veerboot, die nu al bijna drie jaar uitvaart in Oostende.

"De batterijtechnologie en de innovaties zijn alweer vernieuwd de jongste jaren. Maar de breedte is hetzelfde, de capaciteit is de helft, naar gebruikers toe, en de capaciteit naar energie is dubbel zo groot per gebruiker", zegt Tim Van Dijck van VLOOT.

De naam van het schip ‘Vaar-Wel Raveel’ en de bekleding zijn een eerbetoon aan Roger Raveel, die naast kunstenaar ook een pionier voor natuurbehoud was.

Ben Storme
Andy Debo