Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Almaar meer jongeren komen terecht in een gemeenschapsinstelling zoals De Zande in Wingene. In 2023 kwamen 1.154 jongeren terecht in een gesloten instelling omwille van een delict. Meer dan een vierde daarvan pleegde drugsfeiten.
Door een nieuwe aanpak in 2023 komen de meeste jongeren die een delict plegen eerst terecht in het oriëntatiecentrum van Everberg. Ze verblijven daar maximaal één maand. Daarna beslist een jeugdrechter over hun verdere traject. Ze kunnen bijvoorbeeld worden overgeplaatst naar een gemeenschapsinstelling. Milan (een schuilnaam, nvdr.) kwam terecht in De Zande in Wingene.
“Ik ben dertien jaar. Ik zit hier al een jaar omdat ik brommers heb gestolen. Ik heb ook drugs verkocht en ik heb mensen geslagen”, getuigt de jongeman.
1 op 4 pleegde drugsfeiten
Vlaams ministers Zuhal Demir (Justitie, N-VA) en Caroline Gennez (Welzijn, Vooruit) signaleren een verontrustende trend: van de groep jongeren die in Everberg terechtkomt, pleegde meer dan één op de vier drugsfeiten. Het gaat om dealers, koeriers, uithalers of ronselaars. In De Zande beseffen ze dat de toename van jongeren met een drugverleden een andere aanpak vergt, om hen tot inkeer te brengen.
“Een enorm belangrijk facet voor ons is de jongeren ervan bewust maken dat je als dealer, dat drugcircuit een stuk mee in stand houdt”, klinkt het.
Ook de ministers willen de jongeren opnieuw perspectief bieden. Caroline Gennez kondigde bijvoorbeeld aan te blijven investeren in drugshulpverlening voor minderjarigen, zowel preventief als reactief: niet alleen om mensen te helpen bij hun drugsverslaving, maar ook om de vraag te doen kelderen.