Nieuws

Dui­zen­den vel­le­tjes huis­houd­rol om stads­ar­chief van Blan­ken­ber­ge te drogen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vorige maand liep de kelder van het stadhuis in Blankenberge onder water, waardoor veel archiefstukken waterschaden opliepen. Om die schade te beperken, is de archiefdienst nu zelf gestart met het drogen van de documenten. Vier weken lang zijn ze samen met enkele vrijwilligers in de weer met duizenden velletjes huishoudrol.

In een loods in Blankenberge ligt er meer dan 80 meter stadsarchief uitgestald om handmatig te drogen, met huishoudrol. Op vier weken tijd jaagden de medewerkers en vrijwilligers er al duizenden rollen door.

"Het is een titanenwerk. We zijn nu al een maand bezig. We vinden nog altijd kletsnatte boeken terug."

Pieter Deschoolmeester, stadsarchivaris Blankenberge

Zwaarst getroffen stukken gevriesdroogd

De zwaarst getroffen stukken zijn naar een gespecialiseerde firma gebracht om te vriesdrogen. Recentere stukken worden niet gedroogd, maar opnieuw afgedrukt en ingebonden. “Tussen ieder blaadje moet er een stuk huishoudrol gestoken worden. Na een paar dagen kijken we, en als het nog nat is, moeten we de huishoudrol vervangen door een nieuw velletje”, vertelt Martine Goethals, die vrijwillig komt helpen.

Blankenberge zoekt nu wel dringend een andere drooglocatie, want binnen een week moet alles weg uit de huidige loods. Een terugkeer naar de kelders van het stadhuis is uitgesloten, door risico op schimmelvorming.

2023-09-12 00:00:00 - Waterlek in stadsarchief Blankenberge, documenten en verslagen nat
Nieuws

Waterlek in stadsarchief Blankenberge, documenten en verslagen nat

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe