Nieuws

Don­der­dag sta­king in gevan­ge­nis­sen, maar zon­der piket

2022-02-26 00:00:00 - Brugs gevangenispersoneel legt werk 24 uur neer

Ook deze week wordt nog gestaakt in de Belgische gevangenissen, maar nu per provincie. Donderdag is het de beurt aan de gevangenissen van Brugge en Ieper, al zal er daar geen stakingspiket voor de ingang staan.

Sinds vorige week maandag 22 uur is er een staking van onbepaalde duur aan de gang in de Belgische gevangenissen, uit protest tegen de overbevolking en het personeelstekort. Dat afgelopen week voor het eerst sinds de invoering van de wet op het penitentiair statuut in 2019 personeel werd opgevorderd, zit de bonden ook hoog.

Geen stakingspiket

Om de financiële impact op het gevangenispersoneel te beperken, staan er deze week elke dag stakingsposten in een andere provincie. Donderdag staan de West-Vlaamse gevangenissen op de planning, al zal die staking er iets anders uitzien dan in de andere gevangenissen. In Brugge, Ieper en aan het penitentiair landbouwcentrum (PLC) van Ruiselede zullen er namelijk geen stakingspiketten zijn door een intern overleg bij de socialistische vakbond ACOD. Dat bevestigt vakbondsafgevaardigde Kris Crevits. De actie binnen de gevangenismuren gaat wel gewoon door.

Celien Tanghe
Belga