Nieuws

Dit ver­an­dert op 1 oktober

2019-10-01 00:00:00 - Dit verandert op 1 oktober

Bij het begin van elke maand, verandert er vaak één en ander aan onze wetgeving. De interessantste zaken die op 1 oktober veranderen, lees je hier. 

Minder reptielen als huisdier

Vanaf 1 oktober mogen in Vlaanderen nog slechts 421 reptielsoorten als huisdier gehouden worden. Die worden opgesomd in een zogenaamde positieve lijst die Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) opstelde. Reptielen die daar niet op staan, mogen niet langer verhandeld of gehouden worden.

Tot nu toe mocht je in theorie elk van de 11.000 verschillende reptielsoorten in huis halen. Maar omdat mensen niet altijd wisten waar ze aan begonnen, belandden veel van die exotische dieren in het asiel, of in de vrije natuur.

Een positieve lijst voor reptielsoorten moet daar verandering in brengen. De reptielen moeten eenvoudig te houden zijn, mogen geen groot gevaar vormen voor mens en natuur, en er moet voldoende info beschikbaar zijn over hun verzorging. Momenteel staan er 421 soorten schildpadden, hagedissen en slangen op. Krokodillen en giftige slangen zijn er niet op te vinden, net als de populaire groene leguaan.

Wie voor 1 oktober al in het bezit was van een reptiel dat niet op de lijst staat, mag dat gewoon houden. Maar als het nodig is, moeten eigenaars dat wel kunnen aantonen, bijvoorbeeld wanneer de Dienst Dierenwelzijn ter plaatse moet komen door een incident met het dier. Een aankoopbewijs of een schriftelijke verklaring van een dierenarts worden als bewijsstukken aanvaard. Wie niet over een van deze documenten beschikt kan zijn reptiel nog tot en met 30 november online registreren bij de Vlaamse dienst Dierenwelzijn.

Geen vliegreizen voor Vlaamse ambtenaren 

Het personeel van de Vlaamse overheid zal niet langer het vliegtuig mogen nemen voor een buitenlandse dienstreis van minder dan 500 kilometer of minder dan zes uur reizen over land. De Vlaamse overheid volgt daarmee het voorbeeld van het Vlaams Parlement om buitenlandse dienstreizen te verduurzamen. 

"Tenzij wordt aangetoond dat de verplaatsing met een ander vervoermiddel een onevenredig verlies van tijd of middelen meebrengt, of om andere zwaarwichtige redenen niet opportuun of praktisch uitvoerbaar wordt geacht", luidt het.

Belga