Nieuws

Dit is Coo­per: de emo­ti­o­ne­le zorg­hond van de politie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Politiezone Vlas heeft een nieuwe collega voorgesteld: Cooper. Geen agent, maar een hond, een labrador. Die kreeg een opleiding als emotionele zorghond.

Cooper biedt emotionele ondersteuning aan slachtoffers van misdrijven, maar ook aan hun familie en eventuele getuigen. De aanwezigheid van de zorghond heeft een kalmerende invloed, en verlaagt ook het stressniveau.

Zorghond 2

Helpen bij verwerken van trauma

Cooper speelt zo een belangrijke rol in het verwerken van het trauma, ook al omdat hij het voor de slachtoffers makkelijker maakt om hun verhaal te vertellen.  Korpschef Filip Devriendt: “We zijn uiteraard heel verheugd om onze nieuwste aanwinst van het korps voor te stellen. Cooper is een heel zachtaardige Labrador en een lieve metgezel, maar hij is zoveel meer dan dat: Cooper is vooral een professioneel hulpmiddel voor onze collega’s
van de Sociale Politie.”

Meerwaarde en voordelen

• De hond zal in eerste instantie een verzachtend effect hebben bij het contact met het slachtoffer. Cooper zal eerst helpen kalmeren om daarna de communicatie te faciliteren. Vanuit die rust durven slachtoffers sneller praten en getuigen.

• Een emotionele zorghond velt geen oordeel en installeert het vertrouwen. Slachtoffers staan vaak onder een enorme druk en hebben al heel wat meegemaakt. Dan kan een politie-omgeving of een verhoor zeer intimiderend zijn. De hond zorgt ervoor dat slachtoffers zich openstellen en hun verhaal durven doen.

• De aanwezigheid van Cooper heeft een kalmerende invloed en werkt stress en agressie verlagend. Ook vertrouwen slachtoffers sneller hun verhaal toe aan deze zachtaardige Labrador, die ook een rol kan spelen in het verwerken van bepaalde trauma’s.

De hond kan ongeveer 2 interventies per dag aan. Hij wordt onder meer ingezet bij de audiovisuele verhoren van minderjarige slachtoffers van zedenfeiten of intrafamiliaal geweld. Tijdens zo’n moeilijke momenten kan Cooper aan het kind een vorm van ondersteuning, troost en geruststelling bieden zoals alleen een hond dat kan. Uiteraard zal Cooper niet enkel bij minderjarige maar ook bij meerderjarige slachtoffers ingezet worden: stalking, huiselijk geweld, zedendelicten ...). Bij crisisinterventies op het terrein zal hij niet onmiddellijk ingezet worden, dit om de veiligheid voor de hond te garanderen.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Ben Storme