Dierenrechtenorganisaties eisen sluiting pelsdierkwekerij Langemark

2016-02-27 00:00:00 - Dierenrechtenorganisaties eisen sluiting pelsdierkwekerij Langemark

Animal Rights heeft zaterdag een manifestatie gehouden voor de sluiting van de pelsdierkwekerij in Langemark. Een honderdtal mensen kwam mee actievoeren. "Alles is rustig verlopen. Onze manifestatie is geslaagd", zegt voorzitster Nadine Lucas van Animal Rights.

Omstreeks 14.00 uur verzamelde een honderdtal mensen voor de ingang van de nertsenkwekerij. Ze ontrolden er een spandoek met de tekst 'laat de nertsen niet stikken'. De dierenrechtenorganisatie Animal Rights bracht tot twee maal toe undercoverbeelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in de voormalige steenbakkerij. "De undercoverbeelden schetsen een duidelijk beeld van lange rijen van draadgazen kooien met daarin verwaarloosde, gewonde en krijsende nertsen. Niet voor niets hebben al 12.500 mensen de petitie op onze website getekend. Voor ons is de maat vol en wij eisen dan ook een directe sluiting", zei Lucas vastberaden.

Animal Rights staat niet alleen in de strijd tegen bont. GAIA, Bite Back en Stop Dierenmishandeling sloten zich aan bij de manifestatie. Ook Michel Vandenbosch van GAIA gaf er een toespraak. "GAIA steunt elke positieve actie die kan leiden tot een verbod op pelsdierkwekerijen in Vlaanderen, naar het goede voorbeeld van Wallonië, Brussel en almaar meer Europese landen. Het grote publiek pikt het duidelijk niet langer dat pelsdieren zo moeten afzien voor de productie van bont, een puur luxeproduct. Het is daarom ongehoord dat Vlaanderen nog steeds 17 pelsdierkwekerijen telt", aldus Vandenbosch.

Een honderdtal mensen voerden mee actie voor de ingang van de nertskwekerij. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft eerder al de intentie uitgesproken om een uitdoofbeleid voor pelsdierkwekerijen te realiseren, waarbij er geen nieuwe kwekerijen meer worden toegelaten, en waarbij bestaande kwekerijen op termijn moeten verdwijnen. Maar het ontwerpdecreet van de minister krijgt tot hiertoe tegengas van coalitiepartner Open VLD. Coalitiepartner CD&V dringt nu bij de minister aan op de stopzetting van de nertsenkwekerij per 1 januari 2017 wegens het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak. (BIN, ALG, HED, nl)

Belga