Nieuws

Dienst­ver­le­ning De Lijn ver­stoord door spon­ta­ne sta­king, na nieuws dat 76 werk­ne­mers van werk­plek moe­ten veranderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In onze provincie is er donderdagnamiddag een spontane staking uitgebroken bij de vakbonden van de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn. Daardoor was de dienstregeling in West-Vlaanderen tijdelijk verstoord, vooral in de Westhoek. Aanleiding is het nieuws dat 76 medewerkers moeten veranderen van werkplek. De Lijn stelt gerust dat er geen ontslagen zullen vallen. "Intussen zou de staking voorbij moeten zijn", zegt Marco Demerling, woordvoerder bij De Lijn.

Vooral in de Westhoek is het busnetwerk serieus verstoord. De stelplaatsen van Diksmuide en Ieper blijven vandaag dicht. Aanleiding van de spontane vakbondsactie is de aankondiging dat acht stelplaatsen sluiten. In onze provincie is dat het geval in Geluwe, Diksmuide en Zwevezele.

"Geen ontslagen"

Heel wat werknemers leggen het werk neer, omdat 76 medewerkers door de sluiting tegen 1 juli 2025 moeten verhuizen naar een naburige locatie. In Diksmuide gaat het over 44 mensen, in Geluwe zijn het er 20 en in Zwevezele 12.

Medewerkers in Geluwe kunnen naar Ieper of naar Kortrijk. Ook die van Diksmuide verhuizen naar Ieper, Adinkerke of Oostende. De mensen die nu in Zwevezele werken, kunnen in Brugge terecht. Dat bevestigt De Lijn, die ook geruststelt dat er geen ontslagen zullen vallen.

Acht stelplaatsen blijken te klein, te sterk verouderd en voldoen niet aan de criteria die De Lijn opgesteld heeft voor toekomstbestendige gebouwen. Het gaat om de sites van Aarschot, Diksmuide, Geluwe, Londerzeel, Mol, Tremelo, Westerlo en Zwevezele. Ook in Vlaams-Brabant leggen ze het werk neer.

Interne communicatie

"Als organisatie hebben we alle begrip dat deze veranderingen een grote impact kunnen hebben op onze betrokken medewerkers", zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. 

"Verhuizen vergt een grote aanpassing. We voorzien daarom een uitgebreide interne communicatie, contactmomenten in de betrokken stelplaatsen en OC's waarop de leidinggevenden beschikbaar zijn voor alle vragen en bezorgdheden en individuele begeleiding voor alle betrokken chauffeurs en technici om de verandering van werkplek zo goed mogelijk op te vangen."

Om te weten of jouw bus rijdt, check je best de halteborden van De Lijn.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga