Nieuws

Der­ti­ger met drugs­ver­le­den: ont­snap­te gevan­ge­ne deten­tie­huis Kort­rijk niet gevat

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De gevangene die vorige week is ontsnapt uit het detentiehuis in Kortrijk, is nog niet gevat. Dat zegt de woordvoerster van het gevangeniswezen.

De dertiger zat een straf uit voor drugsfeiten, en bereidde zich in het detentiehuis voor op zijn leven na de gevangenis. De buurt, die altijd tegen het detentiehuis was, is niet verrast. Ze zijn wel misnoegd dat justitie over de ontsnapping niet heeft gecommuniceerd. Dat zorgt alleen maar voor nog meer wantrouwen en een groter onveiligheidsgevoel, zeggen ze.

"Mocht vroeger ook gevangenis verlaten"

"Het gaat om een man van 33 uit West-Vlaanderen, die een veroordeling tussen  twee en drie jaar wegens drugsfeiten. Hij was opgesloten begin dit jaar in de gevangenis van Brugge, waar hij eigenlijk al bezig was om aan zijn verslaving te werken. Hij mocht daarvoor ook altijd de gevangenis verlaten, en dat verliep altijd zonder problemen", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van de Federale Overheidsdienst Justitie.

Detentiehuis pas open

Het detentiehuis is pas enkele maanden geleden geopend in een voormalig woonzorgcentrum in de Etienne Sabbelaan in Kortrijk. Het is het eerste in het land. Het detentiehuis is een kleinschalige, gesloten inrichting voor gedetineerden met een korte straf: tot 3 jaar cel.

In Kortrijk is er plaats voor een 50-tal gedetineerden, nu verblijven er 7. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk voerde de detentiehuizen in omdat hij alle straffen wil uitvoeren.

"Niet in Kortrijk maar in thuisomgeving"

Burgemeester Ruth Vandenberghe kan bevestigen dat de politiezone VLAS die avond door het detentiehuis op de hoogte werd gebracht.

"Politiezone VLAS is ter plaatse geweest voor een eerste onderzoek en voor het opstellen van een proces-verbaal. Op basis van de onderzoekselementen was het duidelijk dat de man niet in Kortrijk maar in zijn thuisomgeving zou moeten gezocht worden. De politie heeft parket en de betreffende politiezone op de hoogte gebracht.

In het detentiehuis verblijven kortgestraften met een laag veiligheidsrisico die bezig zijn aan een re-integratietraject, het is dan ook verwonderlijk dat de man zich nu in de problemen brengt door zich niet aan de regels van het detentiehuis te houden."

"Dit was te verwachten" (Buurtcomité)

Het buurtcomité dat tegen het detentiehuis is, zegt dat deze ontsnapping te verwachten was. Het buurtcomité verzamelde 800 handtekeningen tegen het detentiehuis.

"Er is geen paniek of grote angst nu", zegt de woordvoerder. "Maar die gedetineerden zijn toch ook geen lichte jongens. Er wordt bijvoorbeeld minder gewandeld in het natuurdomein in de buurt."

2022-11-22 00:00:00 - Dertiger met drugsverleden: ontsnapte gevangene detentiehuis Kortrijk niet gevat  - vanquickenbornedetentiehuis.jpg
Kate Baert