Defensie gaat samen met Hogeschool Howest in Brugge zich beter voorbereiden op computeraanvallen vanuit het buitenland.
"We hebben een unieke opleiding bachelor in de cybersecurity", zegt Frederik D'hulster van Howest.
"Volgend jaar gaan we daar meer dan 500 studenten hebben van meer dan vijftig nationaliteiten. Dat betekent dat we een schitterende talentpool hebben met jong talent dat op de arbeidsmarkt komt. Natuurlijk heeft defensie daar ook een stukje oor naar."

Rol bij marine in Zeebrugge
Het Cyber Command is de nieuwe vijfde component van defensie. Daarbij wordt ingezet op de beveiliging van militaire netwerken en wapensystemen en elektromagnetische oorlogsvoering. De nieuwe component bundelt met de Cyber Defense Factory de krachten met hogeschool Howest die een bacheloropleiding cybersecurity aanbiedt. Samen zullen ze werken aan projecten rond cyberverdediging.
Die samenwerking zal een rol spelen bij de marine in Zeebrugge, met de komst van de nieuwe mijnenjagers. De schepen beschikken namelijk over technologie die gebruik maakt van cyberverdediging. "Onderzoek en innovatie zijn nu eenmaal prioriteiten die centraal staan in mijn project voor defensie. Maar deze prioriteiten moeten worden gestructureerd rond een strategie, de DIRS (Defence Industry Research Strategy), die ik wil voortzetten en versterken", zegt minister van Defensie Theo Francken (N-VA).
Volgens generaal-majoor Michel Van Strythem is het project belangrijk in de huidige geopolitieke situatie. "Als we kijken naar de oorlog in Oekraïne, zien we dat er ook oorlog wordt gevoerd in de cyberruimte. Dat gaat van gebruik van drones, over het verspreiden van fake news tot het saboteren van kabels."