Nieuws

Eer­ste CO2-neu­tra­le leger­ka­zer­ne staat in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Bootsman Jonson-kazerne in Oostende is het eerste CO2-neutrale kwartier van defensie. Het is aangesloten op het warmtenet van Beauvent, waardoor ze de CO2-uitstoot met zowat 400 ton reduceren. Evenveel als de jaaruitstoot van 150 gezinnen.

Minister van defensie Ludivine Dedonder kwam hoogstpersoonlijk de eerste CO2-neutrale kazerne officieel inhuldigen. De zes gebouwen van het Bootsman Jonson kwartier zijn nu aangesloten op het Oostendse warmtenet. Dat bespaart acht tankwagens stookolie per jaar, en vereist minder vermogen voor de verwarming, een winst van 77.000 euro. Defensie slaat daarmee de weg in van vergroening, en duurzaamheid.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder : "Wij willen onze hele militaire infrastructuur renoveren, en CO2-neutraal maken tegen 2040. En we blijven inzetten op manieren om die energietransitie te realiseren, met zonnepanelen, en warmtepompen, maar ook door de plaatsing van windmolens te faciliteren.

We hebben in de ministerraad beslist om nieuwe radarsystemen aan te kopen, waardoor het mogelijk zal worden om meer windmolens te plaatsen in de buurt van militaire complexen."

Jeroen Sap
Andy Debo