Nieuws

De toren­valk wil min­der var­kens in Tielt

2014-04-24 00:00:00 - De torenvalk wil minder varkens in Tielt

Naar aanleiding van de afsluiting van het openbaar onderzoek van  de  milieuvergunningsaanvraag van Marvaco in Aarsele, vraagt Natuurpunt De Torenvalk samen met de West-Vlaamse Milieufederatie naar een plan voor een betere spreiding van het aantal varkens in West-Vlaanderen. 

Marvaco wil een uitbreiding van 1500 naar 6000 varkens. ‘Vardeco vroeg in Aarsele vorig jaar ook al een uitbreiding met 4000 varkens. Deze aanvragen bewijzen dat er een tendens naar schaalvergroting is in de varkenssector', zo schrijft De Torenvalk.

Kilometers mest

'Begrijpelijk dat een aantal landbouwers daarvoor kiezen, maar de gevolgen voor onze gezondheid, ons landschap en onze propere lucht en bodem worden zwaar onderschat. We drukken eens in kilometer emmertjes naast elkaar uit wat alle gehuisveste dieren in Tielt produceren en verbruiken. Alle dieren produceren samen 114 km emmertjes water en 58,6 km mestemmertjes.

Als er nog eens 4500 varkens bijkomen, dan geeft dit 0,675 km emmers mest per dag extra en 1,62 km wateremmertjes, samen goed voor 2,3 km, dat is van Aarsele platse tot Kanegem platse. We geloven niet dat megastallen de toekomst van onze landbouw zal worden, en richtten een platform op dat al door heel wat organisaties werd onderschreven. Samengevat zijn er zeven eisen voor ons toekomstig landbouwbeleid

We vragen dat de federale, Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheden elk voor hun bevoegdheid : 1. De veestapel afbouw terug opnemen 2. Stop aan veeteeltgetto's: de leefomgeving ook lokaal beter te beschermen door een betere spreiding van het aantal dieren 3. Beschermen van de volksgezondheid door de gezondheids- en milieukost van de massaproductie te verrekenen in de prijs van het product. 4. Bevorderen van de leefbaarheid van de omgeving door de veeteeltbedrijven maximaal in te passen in de omgeving 5. Investeren in een daling van vleesconsumptie en verhoging van het dierenwelzijn 6. Steunen van duurzame landbouw, in eerste plaats de biolandbouw, in plaats van de schaalvergroting 7. De voedselkringloop zoveel mogelijk lokaal te sluiten.

Stefaan Kerger