Nieuws

Dam­me keurt beperk­te ver­len­ging nood­op­vang­cen­trum goed

2015-09-18 00:00:00 - Opvang in Sijsele breidt misschien ook uit

Het Rode Kruis mag tot eind juni volgend jaar nog gebruik maken van de kazernesite in Sijsele. De gemeenteraad heeft een beperkte verlenging goedgekeurd.

De huidige opvang van vluchtelingen op de site loopt al sinds 2020, maar in 2015 ging de kazerne al eens een tijdje open voor de opvang van asielzoekers.

Wijk van de toekomst

De kazerne moet binnenkort plaats maken voor de ontwikkeling van de site tot nieuw stadsdeel. Damme noemt dat de 'Wijk van de Toekomst'. Daarom was met het Rode Kruis afgesproken om het aantal opgevangen vluchtelingen stilaan af te bouwen: van 470 mensen in juli naar bijna 300 in september.

De instroom van vluchtelingen is intussen weer gestegen. De federale overheid vroeg aan Damme om een verlenging om de site open te houden, en ook om er tijdelijk weer meer mensen op te vangen. De gemeenteraad gaat nu akkoord met die verlenging, maar een opschaling komt er niet.

2021-10-15 00:00:00 - Asielcentrum in Sijsele blijft langer open
Nieuws

Asielcentrum in Sijsele blijft langer open

"Aangezien een tijdelijke verlenging met duidelijk afbouwscenario geen invloed heeft op onze eigen ontwikkelingsplannen, keuren we deze beperkte verlening goed."

Joachim Coens, burgemeester Damme

Tot eind dit jaar blijft de capaciteit op bijna 300, daarna bouwt het elke maand met vijftig mensen af. Tegen juli 2024 sluit het noodopvangcentrum.

De voormalige militaire kazerne in Sijsele is al langer de opvangplek voor vluchtelingen. Bij de vluchtelingencrisis in 2015-2016 verbleven er vijfhonderd mensen. De opvang gebeurde eerst in loodsen, daarna verhuisden de vluchtelingen naar de woonblokken op de site. In september 2016 ging het tijdelijk opvangcentrum dicht.

Maar de vluchtelingenstroom piekte weer begin 2020, en opnieuw ging de kazerne open als opvangcentrum. Al waren er toen al plannen in de maak om de site te ontwikkelen als nieuw deel van Sijsele. In tussentijd kon de opvang van vluchtelingen wel nog doorgaan, met 2023 als einddatum.

Die einddatum verschuift dus naar de zomer van 2024, en dat lijkt ook het definitief einde, want snel daarna zou de ontwikkeling van de site kunnen beginnen.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse