Nieuws

Com­man­do­cen­trum Sink­sen zet dro­ne en came­ra­sys­teem met sen­so­ren in

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het commandocentrum van politiezone Vlas hielden de agenten zaterdagavond alert alle schermen in het oog tijdens de tweede feestnacht van Sinksen. De veiligheidscel zet voor het evenement een drone in en een camerasysteem met sensoren monitort de drukte in het bekende 'straatje'. 

Het team houdt zich dit pinksterweekend enkel bezig met de veiligheid tijdens de festiviteiten. Daarvoor probeert het ook de drukte in de stad binnen de perken te houden. Mocht het nodig zijn, sluit de politie een plein of straat af en in de hele binnenstad is verkeer niet toegelaten.

In de Burgemeester Reynaertstraat, ofwel het 'straatje' helpt technologie de veiligheidsdiensten om de massa te overzien. "Daar hebben we een camerasysteem met software en sensoren ingezet, waarmee aan crowd control gedaan wordt", legt Thomas Detavernier van PZ Vlas uit. "Het voert metingen uit en alarmeert ons wanneer er een verzadiging is van volk." 

"Hondenbrigade en politie te paard"

Het commandocentrum staat de politiemensen op het terrein bij. "Dat gaat over voet- en fietspatrouilles, de hondenbrigade en het droneteam", verduidelijkt Detavernier. "Politie te paard is hier ook aanwezig. We kunnen heel snel ingrijpen indien er een incident zou plaatsvinden." PZ Vlas kan ook rekenen op versterking vanuit aanpalende politiezones en Oostende, alsook de federale politie.

Robbe Wets