Nieuws

Cho­co­la­de­be­drijf gaat vrij­uit voor dode­lijk arbeids­on­ge­val van sta­gi­air (18)

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een chocoladebedrijf uit Veurne is door de Brugse correctionele rechtbank vrijgesproken voor een dodelijk arbeidsongeval. Tijdens werken aan een elektrische installatie werd een 18-jarige stagiair uit Oostduinkerke geëlektrocuteerd. De beklaagde kreeg wel opschorting van straf voor enkele veiligheidsinbreuken, maar die stonden volgens de rechters niet in oorzakelijk verband met de fatale afloop.

De feiten speelden zich op 10 mei 2021 af bij chocoladebedrijf Baronie in Veurne. Die bewuste namiddag moest de stagiair een compressor ontmantelen in een apart lokaal. Tijdens werken in een elektriciteitskast kwam hij echter door elektrocutie om het leven. Het lichaam van de jongeman werd pas na een zoekactie aangetroffen door twee collega's.

De ouders van het slachtoffer waren aanwezig op het proces, maar stelden zich niet langer burgerlijke partij. Ze kwamen immers tot een akkoord met het bedrijf. "Maar die vergoeding zal het verschrikkelijke menselijke leed uiteraard niet goedmaken", aldus meester Dirk Dawyndt.

Kanttekeningen bij onopzettelijke doding

Het blijft onduidelijk waarom het slachtoffer niet gewoon aan de compressor heeft gewerkt. Volgens arbeidsauditeur Jeroen Lorré is het alleszins onwaarschijnlijk dat de stagiair op eigen houtje de elektriciteitskast zou geopend hebben. Daarbij werd geopperd dat de jongeman mogelijk toch die opdracht zou gekregen hebben. Los daarvan stelde het arbeidsauditoraat meerdere nalatigheden vast, zoals het ontbreken van een risicoanalyse voor stagiairs. "Men mocht die jongen gewoonweg niet alleen die werken laten uitvoeren", klonk het.

De verdediging betwistte de onopzettelijke doding niet, maar plaatste wel enkele kanttekeningen. Zo benadrukte meester Sara Torrekens dat de opdracht van de stagiair helemaal niets te maken had met de bewuste elektriciteitskast. Volgens de verdediging berustte alles mogelijk op een misverstand, waardoor het slachtoffer de opdracht verkeerd begrepen zou hebben. Daarnaast werd opgemerkt dat het chocoladebedrijf sindsdien een actieplan uit de grond stampte om nog meer in te zetten op veiligheid. De verdediging stelde opschorting van straf voor.

2021-05-10 00:00:00 - 18-jarige stagiair sterft na elektrocutie in chocoladefabriek
Nieuws

18-jarige stagiair sterft na elektrocutie in chocoladefabriek

Vrijgesproken voor onopzettelijke doding

De rechtbank sprak Baronie uiteindelijk zelfs vrij voor onopzettelijke doding. Daarbij werd opgemerkt dat het slachtoffer moest weten dat de inbussleutel onder stroom stond. Zijn handelingen werden dan ook als levensgevaarlijk en onbegrijpelijk bestempeld. Volgens de rechtbank werden zijn beweegredenen onvoldoende onderzocht.

Daarnaast werd het bedrijf ook vrijgesproken voor het feit dat het de stagiair alleen zou hebben laten werken in gevaarlijke omstandigheden. Van gevaarlijke omstandigheden was volgens de rechters immers geen sprake, aangezien het niet bewezen is dat hij de opdracht kreeg om aan de elektriciteitskast te werken. Voor enkele veiligheidsinbreuken, zoals het ontbreken van risicoanalyses, werd de beklaagde wel schuldig verklaard. Die inbreuken stonden volgens de rechter echter niet in oorzakelijk verband met de dodelijke afloop.

Belga
Andy Debo