Chil­low maakt West-Vlaam­se cover van Ozark Hen­ry’s Sweet Instigator’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 1 december heeft de West-Vlaamse zanger Chillow zijn nieuwe single 'Stichter' gereleaset. Het is een cover van 'Sweet Instigator' van Ozark Henry, ook een West-Vlaming. Het was Ozark Henry zelf die Chillow persoonlijk contacteerde nadat hij een van de covers had gehoord die Chillow maakte voor de begingenerieken van 'Preus lik 30', het verjaardagsprogramma van Focus en WTV.

Na Chillows solo debuutalbum ‘Pauze’ werd hij gevraagd door Focus en WTV om 12 begin- en intermezzo generieken te maken voor het programma ‘Preus lik 30’, een praatprogramma waarbij West-Vlaamse grootheden geïnterviewd en gedocumenteerd worden voor het dertig jaar bestaan van de zenders. 

De West-Vlaamse Chilo Derieuw maakte twaalf covers van West-Vlaamse artiesten, zoals Laura Lynn, CAMILLE, Ingeborg en dus van Ozark Henry. Hij contacteerde Chillow persoonlijk met de vraag om zijn klassieker 'Sweet Instigator' meer dan 20 jaar na de release, in zijn volledigheid én officieel te coveren in
het West-Vlaams.

Persoonlijk verhaal

Het nummer raakte Chillow persoonlijk, waardoor de bewerking heel naturel tot stand kwam. "Het was een eer om van Ozark Henry zelf de vraag te krijgen. Ik bevond me in een vergelijkbare situatie waardoor het herschrijven en bewerken van ‘Sweet Instigator’ in het West-Vlaams al even snel vloeide als de inkt uit mijn pen. De context is dan wel lichtjes aangepast, maar het blijft toch dichtbij een gevoel van 'aanstichten'", zegt Chilo.

Chillow is vooral gekend als producer in het hiphopmilieu. Met dit project koos hij voor jazzy neo-soul in zijn eigen ‘toale', het West-Vlaams.

'Stichter' is voor fans van Ozark Henry, Yong Yello, Brihang en Ertebrekers.

Chillow is een artiestennaam van Chilo Derieuw, die opgroeide in Roeselare en in Izegem en nu in Kuurne woont. Zijn eerste wapenfeit ‘Slapeloas' werd onmiddellijk ‘Song van de Week’ bij HUMO. Zijn singles 'Gin Zin' en 'Tis Tid' en 'Dichter' werden gespeeld op meerdere nationale radiozenders. 

Chilo is trouwens de oudere broer van boksster Oshin Derieuw.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere