Sinds december kun je 's nachts een elektrische vrachtwagen tegenkomen tussen de LAR in Rekkem en Izegem. Dat is de eerste vaste verbinding op de openbare weg met een elektrisch aangedreven truck. Voorlopig blijft dat beperkt tot één vrachtwagen, maar zo wil Castelein Logistics voldoende ervaring opdoen om later de vloot uit breiden en rendabel te maken.
De toekomst is elektrisch, ook in het vrachtverkeer. Maar omdat de actieradius nu nog zo beperkt is, worden bij alle bedrijven de vrachtwagens enkel voor intern vervoer ingezet. Castelein Logistics heeft nu wel een eerste vaste verbinding op de openbare weg, tussen de LAR in Rekkem en Cargill in Izegem. Carl Castelein: "De afstand is ongeveer 60 kilometer. We doen er vier in de winter, en vijf trips in de zomer heen en terug. Dat is voldoende om een volle shift te kunnen werken. We kijken ernaar uit om dat in de toekomst te verhogen met snelladers."
Kinderschoenen
De technologie staat nog wel in zijn kinderschoenen. Naast de beperkte
actieradius is er ook het probleem van het opladen. Casteleyn kan met een dak
vol zonnepanelen amper één vrachtwagen opladen. "De rest zal voor ons van het net moeten komen. Daarvoor zijn we in gesprek met Fluvius, en Elia voor de hoogspanning, om voldoende elektriciteit bij ons in de transport te krijgen. Dat wordt één van de uitdagingen in de toekomst."
100.000 euro extra kost
En ook de prijs van de elektrische vrachtwagen staat nog in de weg van een rendabel businessmodel. Pauline Eeckhout: "Maar daar zijn wel nog subsidies aan verbonden die het iets dragelijker maken, maar ik denk dat je wel 100.000 euro als extra kost mag zien, om
uiteindelijk hetzelfde werk te doen. En dat kun je niet doorrekenen aan de klant. Al krijgen de klanten wel meer de vraag in het elektrisch verhaal om hun eigen uitstoot te verantwoorden."
Volgend jaar komt er wel een nieuwe generatie elektrische vrachtwagens op de markt, met een bereik tot 500 kilometer.