Nieuws

Bur­ge­mees­ter van Ardooie Kar­los Cal­l­ens over­le­den: uit­vaart op zaterdag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zondagochtend is burgemeester Karlos Callens (76) overleden. Hij was als sinds 1989 burgemeester van Ardooie en was al even ziek. "We wisten dat hij ziek was, maar het is ineens heel snel gegaan", zegt eerste schepen Krist Soenens.

Wie was Karlos Callens?

  • Geboren op 23 juni 1947 in Ardooie
  • Gaf tot 2005 marketing aan het HANTAL in Kortrijk
  • In 1982 verkozen tot gemeenteraadslid van Ardooie
  • Richtte eigen liberale partij Groep 82 op
  • 34 jaar burgemeester van Ardooie, sinds 1 januari 1989
  • Van 2000 tot 2002 provincieraadslid voor Open VLD
  • Tot 2014 Vlaams volksvertegenwoordiger
  • Getrouwd met Marie-Jeanne, vader van een zoon Pieter en grootvader van twee kleinkinderen
  • Duivenmelker in zijn vrije tijd

Callens werd op 23 juni 1947 in Ardooie geboren. Hij studeerde handelswetenschappen en werd in 1982 verkozen als gemeenteraadslid in Ardooie. Zeven jaar later werd hij er ook burgemeester. Dat deed hij tot vandaag onder de partij Groep 82. In juni heeft Karlos aangekondigd dat hij volgend jaar zou stoppen.

"We wisten van zijn ziekte, maar staan perplex dat het zo snel is gegaan."

Krist Soenens - eerste schepen Ardooie

Na zijn pensioen zou hij vooral verder doen met zijn grootste hobby: zijn duiven. Maar dat mocht niet zijn, op zondagochtend is hij overleden aan zijn ziekte. "We wisten van zijn gezondheidsproblemen, maar staan perplex dat het zo snel is gegaan", vertelt eerste schepen Krist Soenens aan onze redactie. "We vernamen zijn overlijden enkele uren geleden. Dit komt heel onverwacht. Enkele dagen geleden was hij nog aanwezig op het laatste gemeentecollege."

De Waterbek

Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van Karlos Callens als burgemeester van Ardooie is het natuur-en recreatiegebied met groot bufferbekken. Sinds 2018 moet De Waterbek de gemeente bij hevige regenval beter beschermen tegen overstromingen.

"Er kan hier 60 miljoen liter in. Dus, dat is heel wat. We gaan ook nog een tweede aanleggen. Dan gaan we er 120 hebben", zei Callens bij de feestelijke opening in 2018.

Daarna was de plek ook het decor voor het festival 'De Waterbek', met artiesten als Gers Pardoel.

2018-07-22 00:00:00 - Nieuw bufferbekken voor Ardooie
Nieuws

Nieuw bufferbekken voor Ardooie

Ventilus

Ook in het hoogspanningsdossier Ventilus schermde Callens voor zijn inwoners. Dat er vanuit de regering niet geluisterd werd naar de adviezen en bekommernissen van de betrokken burgemeesters, kon Callens niet geloven. "Je kan je inbeelden dat ik nogal ontgoocheld ben. Voor mij is het een zwarte dag", zei hij toen.

2022-11-08 00:00:00 - Betrokken burgemeesters Ventilus teleurgesteld: "Het vertrouwen is weg"
Nieuws

Betrokken burgemeesters Ventilus teleurgesteld: "Het vertrouwen is weg"

Financieel gezond Ardooie

Voor de liberaal was het vooral belangrijk om van Ardooie een financieel gezonde gemeente te maken. Hij wilde de gemeentebelastingen laag houden en zette zich ook in voor de zelfstandigen, de land- en tuinbouwers. "We hebben de laagste belastingen van Vlaanderen en dat willen we houden. We hebben ook bijna geen leningen meer. Op financieel vlak ziet de gemeente er perfect uit, maar dat betekent niet dat we blijven stilzitten. We gaan verder op dit elan", zei hij bij de verkiezingen in 2018.

Uitvaart

De uitvaart van Karlos Callens vindt zaterdag plaats in Ardooie om 11 uur. Momenteel neemt eerste schepen Krist Soenens de taak van waarnemend burgemeester op, tot er een opvolger is aangeduid.

Gemeentehuis ardooie
Nieuws

Wie volgt Karlos Callens op als burgemeester van Ardooie?

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere