Nieuws

Bur­ge­mees­ter Rui­se­le­de: Fusie komt er hoe dan ook”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Meerderheidspartij RKD van Ruiselede legt de uitslag van het referendum zo goed als naast zich neer. Gisteren konden inwoners ouder dan 16 stemmen of ze voor of tegen een fusie waren met Wingene. 91 procent van de stemmers is tegen, toch gaat de fusie gewoon door.

Burgemeester Greet De Roo: "Wij willen er een positief verhaal van maken, met Wingene zien we een goed partnership dus waarschijnlijk gaan wij daarmee door. De uitslag van het referendum is wat ze is."

Duidelijke taal bij burgemeester De Roo. Nochtans antwoordde 91 procent van de Ruiseledenaars die gisteren gingen stemmen tijdens het referendum 'neen' op de vraag: 'Moet Ruiselede met Wingene fusioneren op 1 januari 2025?' Amper 7 procent stemde voor. Een duidelijk resultaat lijkt, maar dat is naast de gemeentebesturen van Ruiselede en Wingene gerekend. "Dan moet je weer die cijfers gaan ontleden. Die mensen, wie zijn die mensen? Zijn dat mensen tegen de fusie? Zijn dat mensen tegen Wingene, die dus voor Aalter of voor Tielt zijn? Dan stel ik me steeds de vraag: 'Als wij aan de mensen vragen 'met wie wil je fusioneren als je wil fusioneren?' dan krijg je waarschijnlijk hetzelfde beeld.' Een deel van de mensen wil naar Aalter, een deel van de mensen wil naar Tielt, naar Wingene, naar Beernem en een deel zegt: 'Wij willen geen fusie'."

"Natuurlijk trekken wij lessen uit wat onze bewoners ons laten weten. Is dat te laat? Ja, misschien wel. Maar we moeten verder. We willen die fusie echt waarmaken, waarbij de aparte gemeenten hun eigen identiteit behouden. We zitten nog maar aan het begin van het traject, er moet nog veel besproken worden. En daar zullen we de inwoners ook inspraak geven."

Om het referendum, opgesteld na een petitie, te laten gelden, moest 20 procent van de stemgerechtigde Ruiseledenaars komen stemmen. 1917 inwoners hebben aan de volksraadpleging deelgenomen. Dat is dubbel zoveel als nodig was. Oppositiepartij Respect vindt dat het gemeentebestuur de plannen moet bijsturen, ook al is zo'n referendum niet bindend. Hannes Gyselbrecht : Gemeenteraadslid Ruiselede (Respect): "Uit het referendum blijkt dat het heel duidelijk is dat het overgrote deel van de Ruiseledenaren deze fusie niet wil. Ik hoop dat er een alternatief voorstel of een gesprek komt. Dat er een verandering komt in de plannen en dat alle Ruiseledenaren die de moeite doen om na te denken over de toekomst van hun gemeente respect krijgen."

Bekijk ook:

Ben Storme