Nieuws

Brug­se INC.ubator hielp al 23 inno­va­tie­ve start-ups op weg

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De INC.ubator van Brugge.Inc telt na vier jaar 23 start-ups, die in 2023 een omzet realiseerden van net geen 7,5 miljoen euro en 34 personen tewerkstelden. "Onze manier van werken loont", klinkt het.

Verschillende innovatieve start-ups trokken in 2020 weg uit de Brugse regio. Dat was voor de stad het signaal om actie te ondernemen. Eind 2020 werd Brugge.Inc boven de doopvont gehouden. Samen met Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en POM West-Vlaanderen wilde het stadsbestuur de regio beter in de markt te zetten. 

"Brugge.Inc wil mensen met ondernemersbloed maximaal kansen bieden, het Brugse ecosysteem verder doen groeien door start-ups, scale-ups, corporates, kennisinstellingen en overheid samen en de regio in binnen- en buitenland te promoten als een ijzersterke hub voor ondernemers", klinkt het. 

Aarzelende start

Na een aarzelende start blijkt de INC.ubator van Brugge.Inc aan te slaan, zo blijkt uit het impactrapport dat nu is voorgesteld. "De 'housers' van Brugge.Inc realiseerden in 2023 samen een omzet van net geen 7,5 miljoen euro en stelden 34 personen tewerk, freelancers niet meegerekend.

Drie start-ups vroegen een patent aan, bijna zestig procent bracht een vernieuwend product of dienst op de markt. Dit innovatieve talent kreeg ook in Vlaanderen en daarbuiten erkenning: de housers haalden samen een zilveren Henry Van de Velde Award, drie tickets voor de Entrepreneurship World Cup en een erkenning als incubatee van het European Space Agency binnen.

Koopjesplatform groeide snel in drie jaar

Gunther Devisch startte drie jaar geleden met zijn platform Promojagers in Brugge Inc. Nu zijn er al vijf mensen in dienst. Hij is één van die innovatieve bedrijven bij de Incubator. 


"Wij zijn een beetje de Google van de promoties," zegt Devisch. "Wij verzamelen alles van promoties op ons platform. Je hebt de reclamefolders en de online promoties en heel veel mensen sturen ook tips in om elkaar op de hoogte te houden en om te helpen besparen."

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse