Nieuws

Brugs kop­pel opent hore­ca­zaak tij­dens moei­lij­ke horecajaren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het afgelopen jaar zijn in onze provincie maar weinig nieuwe restaurants geopend. Dat blijkt uit cijfers van Horeca West-Vlaanderen. Het vergt tegenwoordig dan ook wat durf, want in vergelijking met enkele jaren geleden gingen de helft meer zaken failliet. Maar sommigen schrikt het niet af om hun droom na te jagen. Zo is een koppel vijftigers in Brugge net gestart met een zaak.

Willem en Annick hoor je niet klagen. Ze zijn twee weken open en het is meteen een schot in de roos. Op de kaart van hun restaurant Cocotte vind je enkel klassiekers uit grootmoeders keuken. En de hele zaak ademt de sfeer van toen. "Het interieur, alles wat je hier ziet, is van zoveel jaren terug. We hebben moeten zoeken naar de juiste items, het juiste meubilair en het passende behangpapier. Dat is niet wit, het is wat beige met een roze bloemeke en dan à sortie zijn er de borden."

Annick had een goedbetaalde job in de toerismesector. Willem was programmeur in zijn vorig leven. Nu roert hij in de potten. De twee vijftigers kiezen voor de risico’s van een startende horeca-ondernemer. En dat is niet zo vanzelfsprekend. Vorig jaar waren er 50 % meer faillissementen bij West-Vlaamse restaurants in vergelijking met vijf jaar geleden. De heropleving na corona kwam er niet.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Wout Bernaert