Nieuws

Brand­weer en Dovo halen 20 obus­sen uit de Ringvaart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De brandweer en ontmijningsdienst DOVO hebben zo'n 20 obussen uit de Ringvaart van Brugge gehaald. Het was een geplande opruimactie nadat er eerder per toeval twee springtuigen waren gevonden. Het zijn Duitse projectielen uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Uit voorzorg is een stuk van de Brugse Vesten afgesloten. DOVO bekijkt of ze later nog meer obussen uit het water moet halen.

Steven Buyck, Politie Brugge: “Een tweetal weken geleden is er tijdens een eerdere duik van de brandweer twee obussen teruggevonden. Naderhand zijn ze verder beginnen zoeken en hebben ze vastgesteld dat er nog een twintigtal niet-afgevuurde tuigen in het water liggen en vandaag zijn we hier voor een geplande tussenkomst met de verschillende hulpdiensten om ze te gaan bergen. “

Obus1
Obus2
Obus3

Weinig gevaar

Het gaat om Duitse springtuigen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog die nooit zijn afgevuurd. Het gevaar op ontploffing is dan ook klein. Toch is er een veiligheidsperimeter van 100 meter rondom de werken. Enkele bewoners kregen ook een brief. “Er werd een kleine situatieschets meegedeeld aan de bewoners. En er werd hen gevraagd om zich maximaal aan de achterzijde van de woning te begeven en om de voorzijde te vermijden. Afhankelijk van de springstoffen die ze nog zullen aantreffen zal de perimeter vergroot worden of blijft die op 100 meter.”

Ben Storme
Jens Lemant