Nieuws

Bouw­be­drij­ven bij taal­grens puz­ze­len in paas­va­kan­tie door ver­schil­len­de school­va­kan­ties in Vlaan­de­ren en Wallonië

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Enkele West-Vlaamse bouwbedrijven die zowel Vlaamse als Waalse arbeiders tewerkstellen, staan voor een lastige paasvakantie. Daarin kunnen ze wel rekenen op Waalse werknemers, maar missen ze Vlaamse werkkrachten die verlof nemen. De lentevakantie in Wallonië valt later en dan hebben de firma’s het omgekeerde probleem.

Het West-Vlaamse bouwbedrijf Myldes in Dottenijs, op de taalgrens, bestaat uit een helft Vlaamse en een helft Waalse werknemers. Door de afwijkende schoolvakanties in beide regio’s, heeft het de handen vol om in die periodes genoeg werkkrachten naar werven te sturen.

“Dat geeft organisatorische problemen en ongenoegen bij bepaalde medewerkers”, vertelt Jan Desmet van Myldes. “Het maakt de organisatie wat moeilijker voor sommige mensen, waarvan de kinderen geen vakantie hebben en uiteraard is het logisch dat zij graag bij hun gezin zijn als het vakantie is.”

Vaste rustdagen

Arbeiders in de bouwsector hebben recht op twaalf rustdagen per jaar, maar die staan al vastgepind op de kalender. De Bouwunie pleit ervoor om bedrijven toe te laten om die dagen te verschuiven. “Dan gaan werkgevers het meer in de hand hebben om toch collectief te sluiten op momenten dat kinderen ook thuis zijn”, zegt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie. “Dat kan geheel of gedeeltelijk zijn tijdens de Vlaamse schoolvakanties en geheel of gedeeltelijk tijdens Waalse schoolvakanties.”

Robbe Wets