Bio Van Quickenborne: tweede keer ontslag, tweede periode als minister komt tot een einde
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Met zijn ontslag maakt Vincent Van Quickenborne zelf een einde aan zijn tweede periode als federaal minister. Een nationale loopbaan die begon als 'Senator Q' in 1999. In 2012 nam hij al eens ontslag als minister, omdat hij de kans had om burgemeester van Kortrijk te worden. Vandaag neemt hij - noodgedwongen door de omstandigheden - opnieuw ontslag. In Kortrijk is Van Quickenborne nog steeds titelvoerend burgemeester. Een overzicht.
In 2012 al ontslag als minister... om burgemeester van Kortrijk te worden
De nationale carrière van Vincent Van Quickenborne begon in 1999. Toen nog bij VU&ID kwam hij in de senaat terecht. 'Senator Q' wierp meteen hoge ogen als de man die in de senaat 'een jointje ging blowen.'
Na de verkiezingen van 2003 kwam hij, intussen onder de Open VLD-vlag, eerder onverwacht in de regering Verhofstadt II als Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging. Hij bleef dat tot 2007.
Toen kwam de tijd om een stap hoger te zetten. Als Minister van Ondernemen en Vereenvoudiging was hij verantwoordelijk voor onder meer economie in de regeringen Leterme I, Van Rompuy en Leterme II.
Ook in de regering Di Rupo kwam Van Quickenborne terug. Toen als minister van Pensioenen. Hij nam er zelf ontslag om in 2012 burgemeester te worden in Kortrijk. CD&V had er de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Maar de Open VLD van Van Quickenborne ging in coalitie met SP.a en N-VA en zo werd hij de eerste liberale burgemeester. Q koos voor Kortrijk toen, Alexander Decroo volgde hem op als Minister.
Tweede nationale periode: van Kortrijk naar Brussel... en terug ??
Van Quickenborne bleef zes jaar lang burgemeester in Kortrijk. Bij de verkiezingen van 2018 haalde zijn Team Burgemeester een monsterscore van meer dan 30%. Een tweede periode van zes jaar als burgemeester wachtte. Dat had Van Quickenborne ook beloofd.
Maar in 2020 kwam de kans om opnieuw nationaal een rol te gaan spelen. Hij liet zich vervangen door Ruth Vandenberghe. Als Minister van Justitie en bevoegd voor de Noordzee werd Van Quickenborne bovendien vicepremier in de regering Decroo. Het werd een periode waarin hij op het departement justitie veel veranderingen kon doorvoeren. Maar hij stond ook onder grote druk. Afgelopen jaar moest hij omwille van doodsbedreigingen tot tweemaal toe onderduiken.
De aanslag in Brussel van afgelopen maandag doet Van Quickenborne nu de das om. Een fout van een magistraat dwingt hem er naar eigen zeggen toe om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Een tweede keer beslist hij dus zelf om Brussel te verlaten.
Om naar Kortrijk terug te keren? Dat kan, want Van Quickenborne is er nog steeds titelvoerend burgemeester.