Nieuws

Bij­ko­men­de kos­ten voor onbe­taal­de ener­gie­fac­tu­ren blok­ke­ren”: Melis­sa Deprae­te­re (Voor­uit)

2022-09-21 00:00:00 - "Bijkomende kosten voor onbetaalde energiefacturen blokkeren": Melissa Depraetere (Vooruit)

Federaal fractieleider van Vooruit Melissa Depraetere heeft vijf voorstellen op tafel gelegd om de bijkomende kosten voor onbetaalde energiefacturen te blokkeren. “Heel wat gezinnen en handelaren dreigen ten prooi te vallen aan de schuldindustrie.”

De federale regering nam al maatregelen om de koopkracht te beschermen zoals de automatische indexering, de uitbreiding van het sociaal tarief voor 1 miljoen gezinnen en de verlaging van de BTW op energie naar 6 procent. Binnenkort komt daar nog een basispakket verwarming bovenop voor de werkende mensen die niet kunnen genieten van het sociaal tarief.

“Toch zien we dat een grotere groep mensen de facturen niet meer kan betalen. Ook zijn er bijkomende kosten omdat ze hun rekening niet kunnen betalen. Voor Vooruit kan dat niet: energie is een absolute basisvoorziening en moet voor iedereen betaalbaar zijn”, zegt Melissa Depraetere.

"Maatregelen om schuldenspiraal te voorkomen"

Vooruit eist daarom dat de federale regering maatregelen neemt om de schuldenspiraal te voorkomen en te stoppen. Melissa Depraetere wil een verhoging van het onbeslagbaar deel bij het loonbeslag. "Er moet ook bekeken worden of dat meermaals per jaar verhoogd kan worden." Daarnaast wil Vooruit de bijkomende energiekosten bevriezen vanaf de aanvraag voor een afbetalingsplan tot de afbetaling. De partij heeft ook een wetsvoorstel klaar om de eerste betalingsherinnering gratis te maken.

Bij bank KBC kunnen consumenten tijdelijk ‘onder nul’ gaan, aan een rente van 9,39 procent. “Zo’n reclame duwt mensen dieper in de miserie”, reageert Depraetere. Ze stelt voor om de komende zes maanden de rente ‘onder nul’ te beperken tot 5 procent.

Ook wil de partij een betalingsuitstel van consumenten- en hypothecaire kredieten zonder bijkomende kosten, zoals tijdens de coronacrisis.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere