Nieuws
 | update 

IN KAART | Beton­stop lijkt voor­lo­pig maat voor niets: zoveel grond in jouw gemeen­te is nu verhard

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er komt in Vlaanderen elk jaar evenveel verharding bij als de oppervlakte van een stad als Mechelen. Tussen 2013 en 2021 kwam er 15.000 hectare verharde grond bij, of vijf hectare per dag. Dat staat in het Betonrapport van Breekijzer en Natuurpunt. Vlaanderen wil met een betonstop net ontharden, maar dan moeten er afspraken komen met lokale besturen, zegt het rapport.

In West-Vlaanderen is er tussen 2013 en 2021 per dag gemiddeld 7.174 vierkante meter verhard in beton. Dat ging vooral om verharding op plaatsen waar er al beton of asfalt lag. Maar er kwam toch elke dag 1.500 vierkante meter beton bij op zachte ondergrond.

“Binnen de zachte bestemmingen is de opgave het grootst in de provincie West-Vlaanderen,” zegt het rapport. Diksmuide en Ieper geven het meest zachte ondergrond op.” Onze provincie had drie jaar geleden al een verhardingsgraad van 14,7 procent, dat is de verhouding van het percentage van de totale oppervlakte.

Dit is de verhardingsgraad in jouw gemeente (2021)

Vijftien van de twintig gemeenten met de meeste verharding per inwoner liggen in West-Vlaanderen. Lo-Reninge en Alveringem hebben de meeste verharding per inwoner. Mesen en Spiere-Helkijn zijn twee van de enige drie gemeenten in Vlaanderen die over de periode 2013-2021 een netto ontharding laten optekenen.

Mesen en Spiere-Helkijn zijn kleine faciliteitengemeenten met heel weinig inwoners. Ook Blankenberge heeft een lage verhardingssnelheid.

De conclusie van het Betonrapport voor West-Vlaanderen: "De provincie kampt met een zeer hoge verhardingsgraad per inwoner en zeer veel verharding in zachte bestemmingen. De grootste uitdaging voor West-Vlaanderen ligt bij ontharding binnen de zachte bestemmingen, met name het landbouwgebied."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere