Nieuws

Auto­die­ven sta­pe­len wagens in zee­con­tai­ner, 10-tal per­so­nen aangehouden

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een tiental verdachten zit in de cel op verdenking van een reeks autodiefstallen. Opmerkelijk: de dieven stapelden de auto’s in een zeecontainer en staken er opgerolde matrassen tussen om schade te voorkomen.

Op 25 augustus 2023 kwam er bij politiezone Arro Ieper een melding binnen over verdachte handelingen rond een zeecontainer die in Geluwe op een ongewone en afgelegen plaats in de buurt van de A19 stond. Bij een controle door de politie werden er in de container drie Toyota’s ontdekt. Oude matrassen moesten schade aan het koetswerk voorkomen. De wagens bleken diezelfde nacht gestolen te zijn in Antwerpen en Nederland.

Klaar om naar Afrika te verschepen

Onderzoek toont aan dat deze organisatie in aanmerking komt voor nog meer diefstallen van voornamelijk Toyota’s RAV4 in Vlaanderen en Nederland. Nog zes voertuigen werden in containers teruggevonden door de lokale politie in de provincie Antwerpen. De gestolen wagens waren telkens in zeecontainers gestapeld met de bedoeling die naar Afrika te verschepen.

Huiszoekingen

Op 29 april 2024 voerde de FGP West-Vlaanderen (i.s.m. FGP Oost-Vlaanderen en Antwerpen), onder leiding van de onderzoeksrechter te Kortrijk acht huiszoekingen uit in Wervik, Antwerpen, Herentals, Merksplas, Gent, Lievegem en Vorst. Zeven verdachten werden gearresteerd en verhoord. Vijf van hen zijn door de onderzoeksrechter aangehouden.

Mousejacking

Mousejacking

Gisteren is er op vraag van de Kortrijkse onderzoeksrechter in Den Haag (Nederland) nog een tussenkomst geweest in aanwezigheid van West-Vlaamse speurders (FGP West-Vlaanderen). Tijdens huiszoekingen werden vier extra arrestaties uitgevoerd. Er werd elektronische apparatuur aangetroffen die diefstal van auto’s vergemakkelijkt.  Het systeem heet mousejacking. Door middel van gespecialiseerde software kan een sleutel - die in de buurt van een voordeur ligt - gescand worden. Vervolgens worden de ontvangen gegevens naar de auto gestuurd. De wagen 'denkt' hierdoor dat de eigenaar in wil stappen én wordt ontgrendeld. 

Tips om mousejacking te voorkomen

  • Zorg er thuis voor dat de afstand tussen het voertuig en de autosleutel/key card groot genoeg is (15 à 20 meter is het minimum) zodat er geen (permanent) radiocontact meer is tussen zender en ontvanger.
  • Nog beter is om de autosleutel/key card in een zogenaamde kooi van Faraday te stoppen. Specifiek daartoe gemaakte doosjes zijn te koop, maar ook een metalen (koeken)doos, een kluisje of desnoods de koelkast kunnen soelaas bieden.
Ben Storme