
Het aantal voetgangers dat sterft door een verkeersongeluk neemt fors toe ten opzichte van het totale aantal verkeersdoden , tot 13,4 procent. Dat blijkt uit het voetgangersrapport dat dinsdag in Oostende werd voorgesteld op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid.
Dat blijkt uit het voetgangersrapport dat dinsdag in Oostende werd voorgesteld op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid.
Sinds de vorige rapportering, tussen 2005 en 2007, stijgt het aantal omgekomen voetgangers opnieuw. In 2012 stierven er 51 voetgangers. Dat zijn er 8 minder dan in 2011, maar nog steeds 7 meer dan in het recordjaar 2007. En het aandeel van de voetgangers in het totale aantal verkeersdoden neemt weer sterk toe. Terwijl dat tussen 1996 en 2008 schommelde rond 8 procent, ligt dat percentage nu al drie jaar boven de 13 procent, te vergelijken met het percentage in 1991, toen er 143 voetgangers stierven in het verkeer.
Bebouwde kom
De cijfers leren ook dat 70 procent sterft binnen de bebouwde kom (waar 30 tot 50 km/u maximumsnelheid geldt) en ongevallen gebeuren vooral in wintermaanden en tijdens de spits. Vooral jongeren tussen 15 en 19 jaar komen om het leven, en 60-plussers.
Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) vraagt meer onderzoek en hoopt dat de staatshervorming voor een ommekeer zorgt. Ze pleit voor een vernieuwde rijopleiding waarin verkeersgedrag een prominente rol speelt. Ze pleit ook voor levenslang leren en hoopt dat een rijbewijs met punten daartoe kan bijdragen.
Lichtpunt
Toch nog een lichtpunt: met 370 verkeersdoden in 2013 bereikt het aantal verkeersslachtoffers een laagterecord. Doel is tegen 2020 het aantal verkeersoden terug te dringen tot minder dan 200. Tegen 2050 zouden er bijna geen verkeerdoden meer mogen zijn. Volgens heel wat deskundigen die in Oostende samen waren is dat wel degelijk mogelijk. Vorig jaar waren er in onze provincie nog 85 verkeersdoden. Afgelopen weekend eiste het verkeer nog maar eens drie jonge doden in Raversijde.