Nieuws

9 ooi­e­vaars­jon­gen in Het Zwin geringd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het Zwin Natuurpark in Knokke-Heist krijgen 9 ooievaarsjongen vandaag een ring om de poot. De jongen zijn nu groot en sterk genoeg daarvoor.

Met een hoogtewerker haalde een medewerker van het Zwin de jongen vanmorgen één voor één uit het nest. Op de grond werden ze gewogen en gemeten en kregen ze een uniek nummer om de poot. De ooievaars wegen een kleine drie kilo en vliegen binnenkort uit. Ze overwinteren in Spanje of vliegen zelfs tot in Afrika.

"Dankzij dat unieke nummer gaan we die ooievaar de rest van zijn of haar leven kunnen herkennen. Als iemand ons ooit laat weten dat ze ooievaar Y0817 gezien, dan aan wij kunnen zeggen dat we die op 6 juni 2023 in het Zwin in België geringd hebben", zegt wetenschapper Wouter Faveyts. 

13 jongen in totaal

In totaal zijn er dertien ooievaarsjongen in het Zwin waarvan twee er al een ring kregen. Volgende week volgen nog twee ooievaars. "De laatste twee jongen zijn nog te klein om te ringen en dan is er het risico dat ze zouden panikeren en hun pootje is ook nog te klein om een ring te kunnen dragen", vertelt Ina De Wasch, directeur van het Zwin. 

Bekijk ook:

2023-06-06 00:00:00 - 9 ooievaarsjongen in Het Zwin geringd - dsc_9639_2.jpg
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.