Jaar na overstromingen: Westhoek pakt uit met 5G-technologie voor hulpdiensten
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In Diksmuide zijn de eerste 2 5G-antennes van de Westhoek officieel in gebruik genomen. 5G is de vijfde generatie in mobiele netwerken en staat garant voor heel snel en betrouwbaar mobiel internet. Vooral hulpdiensten kunnen daar dankbaar gebruik van maken. Daarmee is de Westhoek een pionier in de uitbouw van supersnel mobiel internet.
Op de IJzerdijk in Diksmuide werd vandaag een noodscenario gesimuleerd waarbij meerdere hulpdiensten betrokken waren. Een drone met 5G-technologie deelde tegelijkertijd livebeelden met de hulpdiensten. Met deze oefening werd de eerste 5G-antenne van het Flanders Smart Fields-project voorgesteld. Tegen eind 2025 worden er twaalf geïnstalleerd, waarvan er al twee operationeel zijn. Dankzij het 5G-netwerk kunnen toekomstige rampen, zoals de overstromingen van november 2023, beter aangepakt worden.
"Hiermee zetten we de Westhoek op de kaart als één van de eerste slimme en volledig verbonden plattelandsregio's in Europa."
"Hiermee zetten we de Westhoek op de kaart als één van de eerste slimme en volledig verbonden plattelandsregio's in Europa", zegt de voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, Jean de Bethune.
"Dit project biedt niet alleen operationele voordelen, maar vormt ook een essentiële stap in de verdere digitale ontwikkeling van de regio. Daardoor kunnen we nieuwe oplossingen ontwikkelen die het wonen, werken en leven in de Westhoek ondersteunen."
Voordelen voor zorgsector
Volgens Tom Ottevaere van e-BO Enterprises dekken de antennes bijna negentig procent van de blinde vlekken in de regio. Het is de bedoeling dat er op termijn in de hele provincie 5G komt. Nu is dat vooral beschikbaar in grotere steden, aan de kust ook, en langs grote wegen. Landelijke gebieden, zoals de Westhoek, zijn voor klassieke providers commercieel niet interessant.
"Ook medische transporten tussen ziekenhuizen en laboratoria krijgen heel wat nieuwe impulsen dankzij deze 5G-verbinding."
Ook voor de zorgsector heeft het 5G-netwerk voordelen. "Zo kunnen we realtime videoconsultaties, thuisbehandeling op afstand of ondersteuning van dringende hulpverlening aanbieden", zegt Caroline Gheysen, directeur Innovatie bij het Jan Yperman Ziekenhuis. "Ook medische transporten tussen ziekenhuizen en laboratoria krijgen heel wat nieuwe impulsen dankzij deze 5G-verbinding."
Het gaat om een Europees project van POM West-Vlaanderen in samenwerking met e-BO Enterprises en het Jan Yperman Ziekenhuis.