Nieuws

55.000 bezoe­kers voor kat­ten­stoet, ook veel volk voor kattenworp

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

55.000 toeschouwers waren gisteren in Ieper voor de Kattenstoet. Het was zes jaar geleden dat de stoet nog eens uitging en dat bracht dus heel wat volk naar de stad.

Na de stoet die bijna drie uur duurde, was het tijd voor de traditionele kattenworp vanop de belforttoren van de Lakenhalle. De stadsnar van Ieper gooit dan pluchen katjes naar beneden in het publiek. Het publiek op de Grote Markt doet er alles aan om zo'n katje te vangen. De Kattenstoet werd gisteren live uitgezonden bij ons en kan je straks vanaf twee uur integraal herbekijken op Focus & WTV.

Kattenstoet
Nieuws

Herbekijk de livestream van de Ieperse Kattenstoet bij Focus & WTV!

Een vleugje historiek

Wat heeft Ieper met katten? Net als op veel plaatsen werden de dieren in de middeleeuwen gezien als een gezel van de heks en de duivel. Om het kwaad te verjagen werden in Ieper levende katten van de Lakenhalle gegooid. Maar er was nog een reden, eerder een praktische. Om het middeleeuwse laken tot de jaarmarkt te beschermen tegen muizen, zet Ieper massaal katten in. Maar na die jaarmarkt zaten ze met een overschot, vertelde kattenstoetkenner Jan Breyne aan WTV in 2018: "Zo kwamen we tot de vaststelling dat als het laken verkocht was, ze met een overschot aan katten zaten. En hier is de historische waarheid 100 procent bewijsbaar. De katten werden uit de belforttoren gegooid op de laatste dag van de jaarmarkt."

Die kat kwam weer

In 1817 stopt het kattenwerpen. Geen kat die weet waarom. De hele kattenfolklore gaat zelfs een tijd verloren. Pas in 1938 duikt ze weer op. Vanaf dat moment gooit de stadsnar jaarlijks pluchen katjes van de toren. Ieper wil meer zijn dan de stad van het oorlogstoerisme, en grijpt terug naar zijn middeleeuwse verleden. "Men zocht een aantal elementen om het leven in Ieper weer te dynamiseren. Die kattenfolklore was een ideaal aangrijpingsmiddel om het sociaal gevoel en de samenhorigheid aan te scherpen. In 1955 pakt Ieper voor het eerst uit met een grote kattenstoet."

2014-10-03 00:00:00 - Kattenstoet korter om te besparen
Jens Lemant
Ben Storme