300 extra plaat­sen in bui­ten­ge­woon onder­wijs Vlaanderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Vlaamse regering geeft groen licht voor twee nieuwe scholen buitengewoon onderwijs en extra aanbod in acht scholen. Zo komen er ongeveer 300 schoolbanken bij voor kinderen met een autismespectrumstoornis, een gedragsstoornis, een emotionele stoornis, een verstandelijke beperking, een auditieve beperking of een spraak- of taalstoornis.

De extra capaciteit komt bovenop de ongeveer 8000 extra plaatsen die deze regeerperiode al gecreëerd werden in het buitengewoon onderwijs. In het totaal zijn er nu 55.000 plaatsen. 

Concreet komt er in Ronse een nieuwe buitengewone basisschool voor kinderen met een gedragsstoornis of een emotionele stoornis. In De Haan komt een nieuwe school buitengewoon secundair onderwijs voor jongeren met een autismespectrumstoornis.

Bestaande scholen buitengewoon onderwijs in Heverlee, Brussel, Beerse, Sint-Truiden, Ieper, Torhout, Roeselare en Kortrijk breiden hun aanbod uit voor kinderen en jongeren met een auditieve beperking, een spraak- of taalstoornis, een verstandelijke beperking, een emotionele of gedragsstoornis of een autismespectrumstoornis.

Vraag naar buitengewoon onderwijs blijft stijgen

Sinds kort trekt Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, elk jaar budget uit, zodat scholen zelfs al kunnen opstarten zonder dat ze eerst moeten wachten op groen licht van de Vlaamse Regering. "We blijven alles uit de kast halen om te zorgen voor extra schoolbanken voor kinderen met zorgnoden. Het aanbod is al fors gestegen, maar we merken dat de vraag nog sneller stijgt. Op lange termijn brengen we de oorzaken van die spectaculaire stijging in kaart, maar op korte termijn zorgen we vooral voor extra plaatsen. In bestaande scholen en nieuwe scholen", aldus Ben Weyts.

James Verherbruggen