Nieuws

278 werk­ne­mers ver­lie­zen hun job na slui­ting Mc Three: Het is erg moeilijk’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voor de bijna 300 werknemers van tapijtenfabrikant Mc Three in Waregem komt de aangekondigde sluiting hard aan. Gisteren kondigde de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad aan dat het bedrijf moet sluiten. De verliezen zijn te groot en de directie vindt geen geschikte overnemer.

Het familiebedrijf is al sinds 1989 een vaste waarde in Waregem, maar heeft het al een tijdje moeilijk. Het aantal bestellingen daalt, terwijl de kosten alleen maar stijgen. McThree ging daarom op zoek naar een overnemer, maar vond geen kandidaten. De directie besliste daarom om het bedrijf te sluiten. En dat komt hard aan bij de bijna 300 werknemers. “Het kwam voor iedereen hier heel hard aan. De meeste mensen werken hier, net zoals ik, al erg lang. Het is dus erg moeilijk”, vertelt werknemer Aimee Dujays. Toch komt het nieuws niet geheel onverwacht.

“We hebben altijd gehoopt dat het zou beteren, maar plots willen ze er mee stoppen. Op onze leeftijd ander werk zoeken, zal moeilijk zijn.”

Aimee Dujays, werknemer McThree

De sociale onderhandelingen zijn intussen gestart. Alles samen verliezen 278 mensen hun job: 220 arbeiders, 47 bedienden en 11 langdurig zieken.

Toekomst voor textielbedrijven

Ook bij tapijtengroep Balta in Sint-Baafs-Vijve vielen begin dit jaar bijna 300 ontslagen.“We zien toch dat voor de tapijtensector in België zwaarder wordt. Dat heeft vooral te maken met de concurrentie uit Turkije en China. Er is een overcapaciteit. We zien dat door de polycrisis, de ene crisis na de andere, de energiekosten, loonkosten en grondstoffenprijzen hoger zijn waardoor marges onder druk komen te staan”, vertelt Karla Basselier van Fedustria.

Toch zit Fedustria nog een toekomst voor de West-Vlaamse textielbedrijven zolang ze inzetten op innovatie en duurzaamheid.

McThree
Nathalie Dewulf
Celien Tanghe