Nieuws

18 vogels hou­den uit­brei­ding jacht­ha­ven tegen: Heel triestig”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De realisatie van een extra jachthaven in Nieuwpoort en daarbij duizend nieuwe woningen en appartementen zit helemaal vast door een beschermde vogelsoort. Er is een negatief advies voor het milieueffectenrapport omdat er in het gebied 18 wulpen leven. Het dossier van het nieuwe stadsdeel Rechteroever Nieuwpoort sleept al 20 jaar aan, maar loopt dus opnieuw vertraging op.

Enkele maanden geleden leek er schot te komen in het project waar sommigen in Nieuwpoort al zo lang naar uitkijken. Het gaat om woonuitbreiding op de rechteroever. Er zou een prachtige brug komen en een nieuw dok voor jachten. Maar sinds kort is de burgemeester erg somber over een snelle realisatie. Geert Vanden Broucke, burgemeester:"Je mag zeggen dat we daar 20 jaar mee bezig zijn en we geraken dus niet vooruit. In 2018, was het plan MER en het PRUP goedgekeurd. Ze hebben nu enkele profs aangesteld die de zaak nog eens extra moesten doorlichten. En blijkbaar hebben ze nu een fourageergebied vastgesteld van wulpen. Ze hebben ze geteld en ze kwamen aan 18 wulpen."

Burgemeester is kwaad

De wulpen komen voor in het slikke- en schorregebied van de IJzermonding. Volgens de burgemeester, die ook de administratie Natuur en Bos om uitleg vraagt, zorgen de wulpen zeker al voor een jaar vertraging. "Het is heel triestig. Inderdaad, ik ben kwaad. Dat is opnieuw beginnen. Het zal zeker een jaar in beslag nemen. Dat frustreert ons enorm. Het is allemaal niet meer werkbaar. Het is een symbooldossier. Ze houden ons constant een wortel voor. En als we dan kunnen starten, zeggen ze: neen, je bent niet goed bezig. Je moet dat en dit nog herbekijken."

"Ze houden ons constant een wortel voor. En als we dan kunnen starten, zeggen ze: neen, je bent niet goed bezig."

Geert Vanden Broucke

Het project zou een grote economische meerwaarde moeten zijn voor Nieuwpoort. De bedrijven die er nu nog zijn hebben zich intussen voorbereid om er weg te trekken. De burgemeester roept de hulp in van de Vlaamse regering om het dossier te deblokkeren.

Stefaan Kerger
Ben Storme