Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
17 organisaties stappen naar het grondwettelijk hof om de nieuwe regels in de kinderopvang aan te vechten. Die gaan vanaf volgende maand in en zijn volgens de organisaties discriminerend. Ze geven voorrang aan ouders die werken en zullen heel wat kwetsbare groepen treffen, klinkt het. CKG Kapoentje en kinderdagverblijf D’n Opvang uit Oostende leggen mee klacht neer.
Volgens de nieuwe regels moet minstens 90% van de plaatsen in de inkomensgerelateerde opvang voorbehouden worden voor ouders die samen minstens vier vijfde werken. Patrick Blondé: "Het is vooral discriminerend omdat de meest kwetsbare groepen in de samenleving, die wel een opleiding willen volgen, niet meer vooraan op de lijst staan. Zoals alleenstaande moeders die werken maar niet fulltime kunnen werken, en mensen die zich moeten inburgeren. Dat staat haaks op alle inspanningen die gebeuren rond armoedebestrijding, activeren van mensen en de fameuze 80 procent waar de Vlaamse regering al twee jaar mee zwaait.
D'n Opvang in Oostende is een sociaal-inclusieve kinderopvang. Ze leiden er ook kwetsbare ouders op tot begeleiders. De nieuwe regels zullen zware gevolgen hebben. "Bij ons zou het gaan om 40 procent van de 300 gezinnen die we jaarlijks opvangen. Die mensen zullen keuzes moeten maken: ofwel stoppen met hun opleiding ofwel stoppen met halftijds werken."
Ook horecapersoneel getroffen
Ook mensen die in de horeca werken, vaak met tijdelijke contracten, worden zwaar getroffen, klinkt het. Protest en overleg leverde niks op en dus stappen 17 organisaties naar het Grondwettelijk Hof. Ondertussen is het kinderdagverblijf in Oostende niet van pan om de regels toe te passen. "In het slechtste geval zullen we op het matje geroepen worden of zullen ze pogen om onze erkenning on hold te zetten. In het allerslechtste geval zou men onze subsidies kunnen blokkeren. Ik denk niet dat men dat snel zal doen. Er is een groot draagvlak in de maatschappij om alle vrouwen en gezinnen recht op kinderopvang te geven, en niet alleen of bij voorkeur de werkenden.
"In het allerslechtste geval zou men onze subsidies kunnen blokkeren."