Nieuws

140 men­sen in nacht­op­vang Oostende

2014-04-27 00:00:00 - 140 mensen in nachtopvang Oostende

Voor de zesde winter op rij werd in Oostende een nachtopvang georganiseerd om dak- en thuislozen op te vangen. Zoals vorige winters was de oude Vercaemerschool in de buurt van de Sleuyter-arena het gastgebouw. De nachtopvang voor daklozen was sinds 15 november  en sloot op 31 maart 2014.

De winteropvang Imagine in Oostende is dit jaar gestart met 24 bedden. Na een maand is de capaciteit verhoogd. Dit bracht het aantal bedden op 30 in totaal.

Twee beroepskrachten hebben samen met een 70-tal vrijwilligers de dagdagelijkse werking verzorgd. Zonder personeelskosten kostte de organisatie (catering / forfaitaire vergoedingen / linnenservice / …)   van de winteropvang dit jaar € 35.523.  Het grootste deel van deze kosten wordt dankzij subsidies van de provincie West-Vlaanderen gedragen. Het is Het Sociaal Huis van Oostende die de nachtopvang organiseert.

Omwille van het feit dat Oostende een centrum-OCMW is, voorzien ze opvang voor de gehele kustlijn. De winteropvang staat open voor iedereen, ook personen van buiten Oostende. In de praktijk komt 40 % van alle bezoekers van buiten Oostende.

3219 overnachtingen en trendbreuk

In totaal zijn er in de Vercaemerschool 3.219 overnachtingen geregistreerd. Een duidelijke stijging van bijna 19% in vergelijking met de 2.708 overnachtingen van vorig jaar. Dit jaar hebben zich 140 mensen aangeboden om effectief te de nacht in Imagine door te brengen. Tijdens het jaar 2012-2013 waren dat er 136.  In vergelijking met vorig jaar kan men spreken van een trendbreuk.

De voorbije twee edities was er telkens sprake van een stijging van rond de 20%. Ook dit jaar werden bijna dagelijks nieuwe mensen geregistreerd. Tussen 15 november en eind maart waren er gemiddeld 24 overnachtingen gehad. In vergelijking met de 19 overnachtingen tijdens vorige winter is er een stijging van ongeveer 25%. Het is bijna een traditie dat dit gemiddelde naar beneden wordt getrokken door de relatief kalme opstart van de winteropvang. Net als vorig jaar waren er  in november gemiddeld 16 slapers.

De stijging van het aantal slapers heeft natuurlijk te maken met de verhoging van de capaciteit. Zoals reeds gesteld evolueerde de winteropvang dit jaar van 24 naar 29 slaapplaatsen. Net zoals vorig jaar werden 2 bedden gevrijwaard voor mensen die niet de Belgische nationaliteit hebben.

Loting en tucht

Ook dit jaar was er, indien er zich meer mensen aanmelden dan dat er plaatsen waren, een lotingsysteem voorzien. Hoe wreed en onrechtvaardig dit systeem ook mag lijken, kiest Imagine bewust voor hetzelfde systeem als de voorbije jaren.

Een winteropvang is niet te organiseren zonder intern huisreglement. Hierin worden afspraken gemaakt, die dagelijks herhaald worden. Bij het niet naleven van dit reglement kan de beroepskracht overgaan tot sanctioneren. De sancties zijn 1, 3 of 7 dagen schorsing. In laatste instantie kan iemand definitief geschorst worden (d.i. toegang tot de nachtopvang weigeren).  Voor herhaaldelijk storend gedrag, verbale agressie, zich niet aan de huisregels kunnen houden werd vaak 1 à 3 dagen gesanctioneerd. Bij zware agressie en/of politionele interventie kwam sowieso een sanctie van 7 dagen. Qua politionele- en medische interventies is er geen enkel verschil met vorig seizoen.

Agressief

Nochtans wordt door heel wat vrijwilligers een stijging van agressie gemeld. Imagine heeft ook de indruk dat de agressie “directer” geworden is. De medewerkers worden ook wel eens ‘aangepakt’. De praktijk leert ons dat het onaangepaste of ongehoord gedrag van een aantal personen, een vertekend beeld geeft van de groep.

De ‘hardere’ sfeer is duidelijk af te leiden bij de nachtsancties. “Maar liefst 56 keer hebben we mensen de toegang geweigerd of voor 1 nacht aan de deur gezet. Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de vorige winter. We kunnen hierover stellen dat er dit jaar sneller ingegrepen werd. Maar liefst 43 keer hebben we mensen nog voor 18u45 de toegang geweigerd omwille van onaangepast gedrag”, aldus nog Vanessa Vens , voorzitter van het Sociaal Huis van Oostende.

“Een zeer ernstig incident is dan ook weer geïmporteerd geweest. Een indringer kwam met één van onze bezoekers ‘afrekenen’. Aan de hand van dit incident kunnen we stellen / eisen dat de locatie van de winteropvang gesloten moet kunnen worden na de aanmeldingsperiode”.

Belgen

74% van de mensen die in de opvang overnachtten hebben de Belgische nationaliteit. Dit is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar (71%). Bulgaren, Hongaren, Polen en Roemenen vormen duidelijk een groep die aan het stijgen is.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd is 39 jaar. Dit jaar zijn we geen enkele keer met een minderjarige geconfronteerd geweest.  14 procent van alle bezoekers was meerderjarig, maar jonger dan 25.

Dit jaar werd ook een nieuwe samenwerkingsverband aangegaan met het Sint-Jozef-instituut. De leerlingen haarzorg hebben heel wat mensen een fris kapsel gegeven.

Stefaan Kerger