Nieuws

14-jari­ge Saar Rogiers uit Brug­ge is bes­te actri­ce op Turks filmfestival

2023-03-16 00:00:00 - Film Zeevonk valt in de prijzen

De 14-jarige Saar Rogiers heeft de prijs voor Beste Actrice gewonnen op het Bosphorus Film Festival in het Turkse Istanboel. Rogiers, afkomstig uit Brugge, krijgt de onderscheiding voor haar hoofdrol in de film Zeevonk.

De meeste opnames vonden plaats Oostende. In de badstad organiseerde Filmfestival Oostende ook de première. Saar was op het moment van de opnames amper twaalf. Ze leerde voor de rol skaten, zeilen en duiken. Naast Saar Rogiers spelen ook onder meer Hilde De Baerdemaeker en Valentijn Dhaenens mee in de film. Ze vielen eerder al in de prijzen op de internationale filmfestivals van Berlijn, Malmö en Kiev. 

Over de film

Zeevonk, geregisseerd door Domien Huyghe, gaat over Lena, een jong meisje dat haar vader verliest. Hij sterft samen met twee andere vissers op zee. Er wordt gefluisterd dat haar vader het ongeval heeft veroorzaakt, maar Lena is ervan overtuigd dat een mysterieus zeewezen het schip deed vergaan en gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest te bewijzen.

De film is volledig in het West-Vlaams gespeeld en gesproken. Acteurs uit andere provincies werden ondergedompeld in een snelcursus West-Vlaams.

Jonas Debrouwere
Robbe Wets
Belga