Weerbericht
 | update 

Zwaar bewolkt met kans op regen en veel wind, nood­num­mer 1722 actief

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag stijgt de kans op wat lichte regen. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met erg zachte maxima rond 11 graden. Het waait daarbij nog harder dan gisteren, met uitschieters tot 60 km per uur.

Vanavond en vannacht gaat het fors regenen. Tegen de ochtend dalen de temperaturen en draait de wind naar noordwest en neemt dan in kracht af.

Code geel

Het KMI heeft voor voor vanmiddag code geel afgekondigd voor de kust, waar rukwinden van 80 km per uur of meer mogelijk zijn. Tussen de nacht van dinsdag op woensdag en donderdagavond kan dan weer veel regen vallen.

Het tijdelijk geactiveerde telefoonnummer 1722 dient voor hulpaanvragen bij de brandweer voor storm- en waterschade, bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Binnenlandse Zaken wijst er wel op dat de snelste manier om brandweerhulp te vragen, een digitale aanvraag is via de website 1722.be.

Het zijn de operatoren van de noodcentrales die ook de telefonische oproepen naar 1722 beantwoorden. Zij geven wel voorrang aan de meest dringende oproepen naar het noodnummer 112, dat dient voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Rest van de week

Morgen valt er in de ochtend nog regen, maar overdag wordt het geleidelijk aan weer droog, maar koeler. De maxima zitten rond 8 graden.

Donderdag keert de zachte lucht terug met veel regen en maxima die oplopen tot 12 graden. De zuidwestelijke wind spant dan weer wat aan, maar niet zo hard als vandaag. Vrijdag wordt ook een erg wisselvallige dag met perioden van regen, zachte maxima en een goed doorstaande zuidwestelijke wind.

Geert Naessens