Hevi­ge regen­val op komst: lokaal 20 tot 30 liter per vier­kan­te meter ver­wacht, 1722 actief

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag krijgen we opnieuw een wisselvallige dag met vooral ‘s middags stevige buien. Een regenzone trekt van zuid naar noord en blijft aan de Nederlandse grens hangen. Daar kan er de komende 24 uur 20 tot 30 liter regen per vierkante meter vallen. De temperaturen halen daarbij maxima rond 15 graden.

Vanavond en vannacht trekt die regenzone in verzwakte vorm terug van het noorden naar het zuiden. Daardoor kan het overal opnieuw gaan regenen. Het kwik zakt tot zo’n 11 graden bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Vanaf woensdag droog

Ook morgen blijft het wisselvallig met kans op regen, al nemen die regenkans wel snel af naarmate de dag vordert. De temperaturen schommelen tussen 13 en 15 graden bij een matige noordoostelijke wind. Woensdag blijft het droog en breekt de zo’n door. Het wordt zo’n 15 graden, al kunnen de temperaturen wel nog oplopen. 

Vanaf donderdag breekt een droge periode aan die zeker nog tot zondag duurt. De temperaturen lopen geleidelijk aan op tot 20 graden in het weekend. De wind draait zich dan meer naar het oosten.

1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 vanwege de weersvoorspellingen en om overlast van de hulpdiensten te vermijden. Wie storm- of waterschade geleden heeft waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan via het e-loket www.1722.be een aanvraag indienen of het nummer 1722 bellen. Enkel voor mogelijk levensbedreigende situaties mag 112 gebeld worden.

Geert Naessens