Tendens

Vaso For­mi­gu­ei­ro: Vazen van papier en karton

DOM VF 26 7 Vaso Formigueiro 2 6 7 by Domingos Totora

Vazen zijn ideaal als interieurdecoratie. Ze geven de ruimte een elegante finishing touch. Van keramiek tot glas, er zijn veel types om uit te kiezen. De Braziliaanse ontwerper Domingos Tótora werkt met verrassende materialen: oud papier en karton! 

DOM VF 26 7 Vaso Formigueiro 2 6 7 by Domingos Totora

Voor zijn vazencollectie ging Domingos in zee met Gardeco Objects. Het West-Vlaamse bedrijf werkt samen met kunstenaars van over de hele wereld. Hun doelstelling is kunst toegankelijk maken voor een breder publiek. 

Domingos Tótora maakt zijn vazen in de regio Maria da Fé. Zijn inspiratie was vooral de natuur en het landschap van deze streek. Met oog voor duurzaamheid creëerde hij de creatieve collectie "Vaso Formigueiro" samen met de gemeenschap van Maria da Fé.

DOM VF13 Vaso Formigueiro 13 by Domingos Totora II

De vazen zijn gemaakt van gerecycleerde materialen. Kleine stukjes karton worden tot pulp verwerkt. Daarna krijgen de vazen hun definitieve vorm. Tótora doet dit met de hand om het gewenste model te krijgen. Hierdoor krijgt het karton weer zijn houtachtige structuur. Vervolgens kleurt hij elke vaas met natuurlijke en rustieke pigmenten zoals aardse oker- en dieprode tinten. Deze vazen worden op natuurlijke wijze gedroogd in de Braziliaanse zon. Ook de afwerking gebeurt volledig met de hand.

'Vaso Formigueiro' bestaat uit vijftien unieke vormen. Ze zijn licht van gewicht dankzij de materiaalkeuze en kosten 725 euro per vaas.

Anza Sheikh