Sergio Herman toost met eigen champagne
Sergio Herman brengt voor het eerst een eigen champagne uit. Voor het etiket van de fles werkte de chef samen met de Nederlandse beeldend kunstenaar Jasper Krabbé, zoon van de bekende acteur Jeroen Krabbé. Jasper stelt momenteel ook een reeks kunstwerken tentoon in Le Pristine, het restaurant van Sergio.

Sergio Herman groeide op in een restaurant en ging met zijn ouders overal ter wereld eten. Daar hoorde goeie wijn én champagne bij. 'Champagne hoort bij het leven', aldus de chef die met zijn eigen champagne ook een hommage wil brengen aan zijn ouders.
Champagne hoort bij het leven
Hij presenteert zijn exclusieve champagne in samenwerking met champagnemaker Jeandon. Ter gelegenheid van deze lancering wordt Le Pristine een maand lang ondergedompeld in kunst. De Nederlandse beeldend kunstenaar Jasper Krabbé ontwierp namelijk het etiket van de fles, gebaseerd op één van zijn werken 'Under Mango Trees'. Hij stelt ook een reeks creaties tentoon in het restaurant.

Deze synergie tussen gastronomie en kunst ontstond uit een jarenlange vriendschap tussen Herman en Krabbé. Zeven schilderijen en een installatie van 21 handbeschilderde champagnekistjes vullen de ruimte. Het resultaat is een totaalervaring waarin smaak en visuele kunst elkaar versterken.
De connectie tussen Herman en Krabbé gaat verder dan deze samenwerking. Hun vriendschap begon bij een diner in Oud Sluis, waar Krabbé onder de indruk raakte van Hermans culinaire creativiteit. Dit leidde tot een wederzijdse bewondering die nu zichtbaar wordt in Le Pristine.


"Toen ik Jasper vroeg om het etiket voor mijn champagne te ontwerpen, voelde dat meteen als een natuurlijke stap," vertelt Sergio Herman. "Zijn werk heeft dezelfde gelaagdheid en diepte als een goed gerecht. Dat we dit nu uitbreiden met een volledige expositie in Le Pristine maakt het plaatje compleet. Ik heb Jasper de vrijheid gegeven om zelf de werken te selecteren en een plek te geven in het restaurant, en het resultaat is nog indrukwekkender dan ik had durven hopen. Het werk van Jasper maakt me altijd blij en opgewekt, ondanks de diepere lagen die erin zitten. De warme pastelkleuren en de ruimte in zijn werk verzachten de architectuur van het restaurant en geven het een rijke, gelaagde uitstraling."
Het eerste glas heffen met ‘onze’ champagne was een bijzonder moment.
Jasper Krabbé vult aan: "Sergio ken ik via mijn broer Martijn, die me ooit meenam naar Oud Sluis. Ik was meteen onder de indruk van Sergio’s eten, het voelde alsof er een kunstenaar in de keuken stond. Die avond inspireerde me enorm, en als dank heb ik een werk voor Sergio gemaakt dat nog steeds bij hem thuis hangt. Decennia later heb ik mijn oudste dochters meegenomen naar Le Pristine; mijn jongste moet ik nog een keer meenemen. Onze vriendschap is door de jaren heen alleen maar hechter geworden. Kunst heeft ons altijd verbonden. In 2023 kwam Sergio met het idee om het label voor zijn nieuwe champagne door mij te laten ontwerpen, en ik was meteen enthousiast. Het proces van bottelen en labelen heeft tijd gekost, maar eind 2024 had ik de primeur in mijn atelier. Het eerste glas heffen met ‘onze’ champagne was een bijzonder moment. Ik ben trots dat mijn werk hier een maand te zien is, want hier heb ik al veel mooie herinneringen gemaakt met mijn vrouw en kinderen. De interactie tussen kunst en gastronomie fascineert me. Le Pristine is een plek waar beide werelden elkaar op een vanzelfsprekende manier ontmoeten."


Ter ere van de lancering van de Sergio Herman Champagne organiseert Le Pristine een exclusieve actie. Gasten die tijdens de 'Jasper Krabbé maand' een fles van deze champagne bestellen, worden getrakteerd op verfijnde signatuurhapjes met Imperial Heritage kaviaar. Daarnaast zijn de tentoongestelde schilderijen en de handbeschilderde champagnekistjes met twee flessen champagne te koop.
De Jasper Krabbé maand loopt nog tem zaterdag 26 april, inclusief de expositie, handgeschilderde champagnekistjes en actie met signatuurhapjes met kaviaar.
Sergio Herman Champagne Jeandon Père & Fils Brut
- Pinot Meunier 77%, Pinot Noir 12%, Chardonnay 11%
- Beschikbaar in Le Pristine (€115) en als take-away (€60)
- Online te koop via hermanwines.com (€50)
- Handbeschilderde champagnekistjes (genummerd, 21) met twee flessen (€1.035,50)
Foto's: Dirk Alexander Photography