Tendens

Ver­zor­gings­pro­duc­ten uit je keukenkastje!

Hello Fresh Food waste into Wellness 006

Met ingrediënten zoals komkommer, wortel en erwtjes kan je niet alleen lekkers koken, maar ook je huid verzorgen! Bovendien is het ook goed tegen voedselverspilling. Ontdek hier diverse ideetjes!

In België wordt jaarlijks heel wat voedsel verspild, voornamelijk door overconsumptie, last-minute maaltijdplanning en een gebrek aan inspiratie. Om Belgen aan te moedigen "out of the kitchen" te denken en te streven naar een stralende huid, lanceert HelloFresh samen met dermatoloog Ingrid van Riet skincare-recepten op basis van populaire seizoensingrediënten waar er vaak overschotten van zijn.

Hello Fresh Food waste into Wellness 002

Helaas belanden ongebruikte ingrediënten en etenswaren bij 62% van de Belgen nog steeds regelmatig bij het restafval. Dat bevestigt onderzoek, jaarlijks uitgevoerd in opdracht van HelloFresh, dat voedselverspilling bij Belgische huishoudens in kaart brengt. “Hoewel er wordt verspild, hechten Belgen belang aan het aanpakken van voedselverspilling,” aldus Victor Smits, duurzaamheidsmanager van HelloFresh. “Strevend naar een keuken zonder verspilling, blijven de meeste Belgen (64%) geïnteresseerd in tips om creatief aan de slag te gaan met die overgebleven ingrediënten. Daarom bundelt HelloFresh de krachten met Ingrid Van Riet, dermatoloog en esthetisch arts, om skincare-recepten te ontwikkelen op basis van ingrediënten die thuis vaak verspild worden.”

Een goede skincare-routine is volgens Ingrid een efficiënte manier om preventief de huid jong te houden. “Naast veel doeltreffende cosmetische zalfjes en producten, kom je soms ook al een eind met ingrediënten uit je eigen keuken. Zo kan de huid via gezichtsmaskers vitamines uit groenten opnemen, kan rijst een ideale scrub zijn en is havermout een oase van vocht voor droge huidtypes.”

Hello Fresh Food waste into Wellness 004

Out of the ‘kitchen’ denken

Voedsel hoeft dus niet altijd op het bord te belanden. Volgens Ingrid van Riet kunnen bepaalde ingrediënten zich namelijk ook lenen tot eigenhandige creaties voor een preventieve huidroutine. “Zoals komkommer; deze groente bevat verschillende vitaminen en mineralen zoals kalium, een mineraal dat bijdraagt aan een goede waterhuishouding in het lichaam,” vertelt Valérie Lalisang, diëtist bij HelloFresh. “Maar komkommer heeft ook het vermogen om de huid te laten stralen,” vult Ingrid van Riet aan. “Komkommer kan je huid hydrateren, een gezonde gloed geven én huidveroudering tegengaan. Heb je daarnaast ook last van wallen onder de ogen of is je huid verbrand? Komkommer kan wonderen verrichten.”

Recept: Gezichtsmasker met komkommer, erwtjes en havermout

Ingrid van Riet: “Heb je een stukje komkommer over? Dan kan je daar een hydraterend gezichtsmasker van maken. Dit masker helpt dode huidcellen verwijderen en doet de huid fris en glad aanvoelen. Havermout biedt tal van voordelen voor huidverzorging dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen en natuurlijke vochtinbrengende werking. Het kan helpen bij waterpokken, droge huid, zwemmerseczeem, jeuk en insectenbeten. De combinatie van koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels in havermout vormt een beschermend laagje op de huid, waardoor deze minder vocht verliest en zelfs vocht kan aantrekken en vasthouden.”

De erwtjes dienen aldus van Riet als bindmiddel in dit skincare recept. “Heb je geen erwtjes in huis? Een restje gekookte rijst is een uitstekend alternatief en heeft bovendien een kalmerend effect op de huid.” Volgens van Riet is ook het rijstwater achteraf nog van nut: “In 'grootmoeders tijd' werd dit als haarmasker gebruikt, omdat het gladmakende bestanddelen bevat die je haar zijdezacht maken. Bovendien is het ook goed voor je handen. Hierdoor hoef je niets weg te gooien en optimaal gebruikmaken van alle ingrediënten.”

Gezichtsmasker komkommer erwtjes havermout

Recept: (gezichts)scrub met wortel, ongekookte rijst en honing of olie

Ingrid van Riet: “De combinatie van rauwe wortels en ongekookte rijst levert een stevige, natuurlijke scrub met een fijne korrel op. Voor de rest van het lichaam is deze scrub geschikt voor iedereen. Wortel, rijk aan bètacaroteen en vitamine C, geeft je huid een stralende boost en helpt bij het bruinen. Ga uiteraard niet zonder een goede zonnebrandcrème de zon in. Deze voordelen kun je ook benutten door wortel als scrub te gebruiken!"

"Combineer ongekookte rijst voor een natuurlijke exfoliatie, en voeg olie of honing toe om de scrub smeuïg te maken. Voor een extra antioxidantenboost kun je eventueel ook kurkuma toevoegen. Let wel op, want kurkuma maakt hardnekkige vlekken op kleding!”

Scrub wortel rijst honing olie

Extra stap voor de scrub - Recept: Magnesium voetbad met komkommer en munt

Ingrid van Riet: “Dit voetbad is een goede voorbereiding vooraleer je de bovenstaande scrub aanbrengt. Het weekt immers de huidcellen los van elkaar, waardoor je de dode huidcellen makkelijker kan verwijderen. Daarnaast biedt een voetbad verlichting bij gezwollen voeten of benen op warme zomerdagen, omdat het je lichaam helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het sluiten van bloedvaatjes. Magnesium speelt hierbij een essentiële rol als regulator, waarbij het enzymen aanstuurt die cruciale biochemische processen in je lichaam in balans houden. Voeg voor een extra verfrissend en verkoelend effect op de huid een restje komkommer en/of munt toe.”

Magnesium voetbad komkommer munt

Check alle recepten hier

Voedselverspilling in België


Gemiddeld verspilt men in Vlaanderen 34 kg aan eetbaar voedsel per jaar per persoon, wat neerkomt op meer dan 224.000 ton per jaar in heel Vlaanderen**. Duurzaamheidsmanager Victor Smits: “Sinds 2018 is de gemiddelde voedselverspilling per Vlaming met 3 kg verminderd. Dat is een positieve ontwikkeling. Ook toont ons jaarlijkse onderzoek aan dat het bewustzijn over voedselverspilling onder Belgen groeit. Ruim 9 op de 10 Belgen (92%) proberen bewust en proactief voedselverspilling te voorkomen door producten te selecteren op basis van de houdbaarheidsdatum (61%), met boodschappenlijstjes naar de winkel te gaan (53%) en etenswaren op een correcte manier te bewaren (49%)."

Toch laat 47% van de respondenten zich in de winkel regelmatig verleiden tot impulsaankopen, vaak gestimuleerd door promoties. Ruim de helft (51%) koopt voedingsproducten in grote hoeveelheden aan zonder effectief te plannen waarvoor restanten gebruikt kunnen worden. “Het is uiteraard bijna onmogelijk om in de winkel alle producten in de juiste porties aan te kopen. Dit leidt helaas tot veel verspilling; twee derde van de Belgen (64%) verspilt thuis vooral voedsel omdat het overrijp, bedorven of beschimmeld raakt door niet-tijdige consumptie of vergetelheid,” aldus Smits. “Met de lancering van onze skincare recepten hopen we op een speelse manier Belgen bewust te maken van overconsumptie en hen aan te moedigen efficiënt gebruik te maken van ingrediënten in de (koel)kast, zodat ze niet vergeten worden en ongebruikt in de vuilnisbak belanden.”

De redactie