Tendens

Nieu­we sma­ken op Tavola

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de vakbeurs Tavola in Kortrijk Xpo kunnen foodies tweejaarlijks op ontdekkingsreis. Professionals uit de voedingssector presenteren er tal van nieuwe producten. Van klassieke delicatessen tot trendy eten en drinken.

Kefir de Lux is een van de nieuwe, trendy drankjes. Dit alcoholvrije luxe drankje bestaat uit zeewier en waterkefir. Zaakvoerder Pieter Van Wilder, ging zelf op zoek naar een lekker alcoholvrij drankje. "Ik begon thuis zelf te experimenteren. Ik ontdekte de diepte van zeewater en voegde er waterkefir aan toe. Zo kwam ik op het idee om een drankje te ontwikkelen geïnspireerd in de kircultuur, de biercultuur en op de gincultuur."

Het drankje is niet alleen lekker, maar kalmeert ook dankzij de ingrediënten gaba en guaraná. "Gaba is een neurotransmitter en verlaagt het stressniveau. Ons lichaam maakt het zelf aan, maar in beperkte mate. Daarnaast experimenteren we ook met guarana om toch die boost en cafeïne te creëren," aldus Pieter.

Drinkbouillon

Voor je lichaam zorgen is belangrijk. We zien dit ook terug in andere producten zoals bijvoorbeeld Brothway. Dat is drinkbouillon. Bij ons nog niet bekend maar in het buitenland al een hele hype. "Drinkbouillon is op dit moment populair in New York. Je hebt daar zelfs bone broth bars. Botten bestaan uit collageen, eiwitten en vitaminen. Bovendien zit er geen vet in drinkbouillon omdat het gefilterd wordt. Het is dus het gezonde drankje van het moment," zegt uitbater Frederiek Ballière.

Cacaokoffie

Een andere hippe drank is Anders cacaokoffie uit Izegem. Frederik Depoorter gebruikt hiervoor cacaobonen. "Veel mensen denken meteen aan chocolade als ze cacao horen, maar het heeft een sterke smaak net als koffie." Je kan je dagelijkse koffie inruilen voor cacaokoffie. Je maakt het zoals gewone koffie met bijvoorbeeld een slow brew, een french press, een V60 of met een mug pod.

Havermout voor baby's

Gezond eten en drinken is voor alle leeftijden. Zo is er bijvoorbeeld Groats: fijngemalen havermout voor baby's. Oprichters Clara en Elke waren op zoek naar een gezond alternatief ontbijt voor hun eigen kindjes en kwamen op het idee om Groats te maken. "Soms heeft een kind geen zin in een simpele boterham. Iedereen wil af en toe variatie in zijn ontbijt. Op de markt was er weinig optie. Daarom hebben we het zelf ontwikkeld. De kinderen zijn er al grote fan van," zegt Clara. Groats is te vinden in verschillende supermarkten. Je kan de havermout in drie smaken krijgen namelijk appel en kaneel, rood fruit en een mix van banaan, kokos en cacao.

Ilse Van der Vennet
Anza Sheikh