Tendens

Lek­ker en gezond: veg­gie of vegan eten!

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vegetarisch of vegan eten is nog voor veel mensen een uitdaging, maar daar weten Paul Florizoone en Kim Vercoutere je zeker mee te helpen. Zij brachten elk een kookboek uit en geven je tips om een heerlijk veggie of vegan maaltijdplan op te stellen!

In de reportage zie je ook allerlei heerlijke gerechtjes. Wij mochten die dan ook delen!

Pastasalade

Benodigdheden (voor een flinke kom salade)

  • 500g seitan
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Halve theelepel peper
  • Halve eetlepel zout
  • 500g pasta
  • 1 rode biet, gekookt
  • 1 zoete aardappel
  • handvol olijven, overlangs gesneden
  • 1 potje Pa’lais natuur
  • saus
  • bieslook
Pastasalade

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de seitan in blokjes van 1 x 1 centimeter. Rooster gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven, samen met olijfolie en peper en zout. Kook de pasta beetgaar in voldoende gezouten water. Snijd de gekookte rode biet in blokjes van 1 x 1 centimeter. Schil de zoete aardappel, snijd in gelijkmatige kleine stukjes en kook of stoom die gaar. Doe alle bereide ingrediënten in een grote kom, voeg de olijven toe samen met de saus van Pa’lais. Roer goed door en werk af met bieslook.

Ideaal om te eten op warme zomeravonden of om mee te nemen naar het werk!

Dadelpralines

Benodigdheden

  • 12 dadels
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 150g chocolade
  • 2 eetlepels gevriesdroogde aardbei, fijngehakt (optioneel)
Dadelpralines

Bereiding

Ontpit de dadels, vul ze op met de pindakaas en zet ze een halfuurtje in de diepvries.

Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie.

Hak de gevriesdroogde aardbeien fijn. Dompel de dadels in de gesmolten chocolade en leg ze op een bakpapier. Besprenkel met de fijngehakte aardbeien. Bewaar deze pralines in de koelkast.

Chocolademuffins

Benodigdheden

  • 1,5 cup meel (65% tarwe of spelt)
  • Halve cup cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Halve theelepel baking soda
  • Halve theelepel vanillepoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 3 eetlepels cacaonibs
  • Halve cup ahornsiroop
  • 3/4 cup sojamelk
  • 2/3 cup appelmoes
  • 1/4 cup witte amandelpasta
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 cup pure chocolade (in blokjes van 1 x 1 cm)
  • 1 eetlepel cacaonibs (afwerking)
  • Tray met 12 muffinvormen
Chocolade muffins

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en roer goed. Doe in een andere kom hetzelfde met de natte ingrediënten. Voeg de natte bij de droge ingrediënten en roer goed. Doe het beslag in twee delen in je muffinvorm. Doe voor de eerste laag in elke muffin een bodempje beslag. Leg daarna op elk hoopje beslag een stukje chocolade. Verdeel tot slot de rest van het beslag over de muffinvormen. Werk af met een paar cacaonibs op elke muffin.

Bak in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.

Naomi Vanden Abeele

naomi.vanden.abeele@focus-wtv.be

Naomi Vanden Abeele