Tendens

Inter­na­ti­o­na­le Vrouwendag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag om extra in de verf te zetten dat ongelijkheid tussen mannen en vrouwen nog altijd bestaat. Ondernemer Anouck Meier pleit in haar boek “Op een dag ben je dood” voor meer vrouwenrechten. Vooral de combinatie tussen werk en privé is nog altijd een strijd waarbij vrouwen het gevecht met hun kostbare tijd verliezen.

Volgens de Verenigde Naties duurt het nog ongeveer 300 jaar voordat er wereldwijde gendergelijkheid is. Vandaag de dag is er dus nog altijd ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo verdienen vrouwen vaak minder dan mannen. Daarnaast hebben vrouwen in sommige landen minder rechten.

Anouck Meier wil dat we niet langer stilzitten. "Eigenlijk zouden we allemaal elke dag boos moeten zijn en op tafel kloppen, want het is waanzin dat we nog steeds geen gelijke rechten hebben. Zolang we vastzitten aan een loonkloof en verschillende rechten, moeten we daarvoor blijven vechten," aldus Anouck.

Ruimte voor verbetering

De afgelopen jaren is er veel verbeterd, maar dat betekent niet dat we gendergelijkheid hebben bereikt. Het lijkt erop dat velen de feiten zijn vergeten. "Ik was op een netwerkreceptie in Milaan met veel West-Vlaamse CEO's en politici. We hadden het over vrouwenrechten. Ze concludeerden allemaal dat vrouwen inmiddels alles hebben wat ze nodig hebben en dat gendergelijkheid geen issue meer is."

Maak het verschil

Nog veel werk aan de winkel dus op het vlak van bewustzijn. Wist je dat ook jij een verschil kan maken? Het hoeft niet alleen te gaan over grootse daden en manifestaties. "Je kunt heel klein beginnen. Je kunt microrevoluties ontketenen. Neem simpelweg je eigen gedrag en gedachten eens onder de loep", aldus Anouck. "Wees een rolmodel voor je kinderen, vrienden of moeder. We kunnen klein beginnen We moeten niet allemaal naar het parlement te trekken, al is het ook wel degelijk nodig."

Ilse Van der Vennet