Tendens

Essen­ti­als voor op de fiets

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nu de lente in zicht is, kunnen we weer dromen van lange fietstochten! Op de beurs Velofollies polsen we naar tips en weetjes om dipjes en andere ongemakken te voorkomen. 

Als fietser heb je de juiste kledij nodig voor verschillende weersomstandigheden. Wieleroutfits bestaan uit verschillende kledingstukken. De eerste laag is een basislaag. Goed zitcomfort is belangrijk voor lange ritten. Daarom heb je een kwaliteitsvolle koersbroek nodig. Deze kan zowel lang als kort zijn. Een trui met lange of korte mouwen kan ook van pas komen. Daarnaast dragen fietsers meestal een bodywarmer. Als je in de winter wilt fietsen, kun je het beste een thermische jas dragen.

Fietskleding is gemaakt van verschillende stoffen om comfort en efficiëntie te maximaliseren. Je hebt bijvoorbeeld broeken gemaakt van carbonstoffen en zeem. Er zijn ook extra accessoires zoals fluorescerende accenten en elastische strips.

Lichaamsbescherming

Wil je als fietser goed voor je lichaam zorgen om extreme omstandigheden te doorstaan? Dat kan! Naast kleding kan je je lichaam beschermen met crèmes en oliën. Bij warm weer kan je eventueel een verfrisser met muntkruiden gebruiken. In koude omstandigheden kies je dan best wintergroenolie om je lichaam op natuurlijke wijze op te warmen.

Voeding

Tijdens je fietstocht heb je natuurlijk brandstof nodig om je inspanning vol te houden. Vooral als je lange tochten maakt. Veel mensen denken niet na over hun voeding voordat ze gaan fietsen. Dit veroorzaakt krampen die je rit minder aangenaam maken. Daarom is het handig om een isotone sportdrank bij je te hebben tijdens het fietsen. Probeer elk uur een halve liter ervan te drinken. Zo houd je je vochtbalans op niveau. Bovendien krijgt je lichaam meer koolhydraten binnen, zodat je meer energie hebt.

Sander Van Nieuwenhuyse